Artikel

Bijnamen

Bijnamen

Bijna iedereen heeft wel een bijnaam. In de familie, maar ook bij vrienden. Hoe zit dat bij jullie dames? Hebben jullie ook een bijnaam? Of worden jullie gewoon bij je voornaam genoemd?

Bijnamen

Volgens wikipedia, betekent het woord bijnamen het volgende:
Een bijnaam is een breed bekende, niet-officiële naam van een persoon, een groep van personen of een zaak.

Een bijnaam kan voor de drager zowel een positieve als een negatieve connotatie hebben. Als het negatief is, wordt dit een spotnaam genoemd en wordt dan al snel een scheldwoord. Als het positief is, wordt het een koosnaam.

Een bijnaam kan ook een koosnaam worden genoemd.

Hoe zit het bij jullie?

Zlef word ik vaak Maris genoemd, een afkorting van m`n voornaam Mariska. Maar ook word ik wel eens door m`n vriend Mooi Risje genoemd. Maar schatje of lieverd blijft natuurlijk ook in de smaak.

Hoe zit het bij jullie? Hebben jullie ook bijnamen? Of toh niet?

15 Reacties

carin 0878
carin 0878
6 februari 2011 om 15:32
Ze noemen me vaak caatje of caar. de vrienden van me ex noemden me teror omdat ik 1x me zin krijg bij me toenmalige vriend vond dat geen leuke bijnaam. Me pa en ma hebben er een hekel aan dals me naam afgekort word maar ikzelf nie zo
Jolie44
Jolie44
4 februari 2011 om 22:12
Mijn naam Jacqueline wordt niet afgekort. Bij hoge uitzondering kan mijn vriendin wel eens Lien zeggen, maar dat is maar heel af en toe. Bij mijn broer en zusjes worden de namen wel vaker afgekort. Mijn ene zus bijv. heet Ria en dat is meestal Rie.
Kaatjuh001
Kaatjuh001
4 februari 2011 om 04:18
Mijn familie heeft me de bijnaam gegeven : Kaatje, maar mijn echte naam is Carmen. Mijn vriendin en ik hebben samen wel een bijnaam : Duo Dodelijk hihi
mandoex
mandoex
4 februari 2011 om 03:16
Mijn vrienden noemen me meestal kleintje en mn vriendinnen gewoon Mandy.
Stockie
Stockie
28 januari 2011 om 19:05
De afkorting van Sandra: San... En door mijn moeder en partner vaak liefkozend Sanne. Wat dus wel weer leuk was toen mijn broertje thuis kwam met een vriendin die Sanne heette.. Riep mijn moeder er een, kreeg ze er twee! Laughing out loud Verder natuurlijk schatje, liefje, lieverd, noem maar op. Oh en Muis door mijn moeder, maar dat komt uit de tijd dat ik 2 was of zo... Gebruikt ze nu ook alleen maar echt in hoge uitzondering. En een plagend Stiefmama door de kinderen van mijn partner, omdat ze vinden dat ik zo'n grappig moeilijk gezicht trek als ze me zo noemen...
judit
judit
28 januari 2011 om 18:02
Op de kinderknutselclub wordt ik door de kinderen Jojo genoemd,omdat een meisje me naam niet meer wist zei ik zeg maar jojo. En thuis wordt ik vaak door me man (buiten schatje of liefje,lieverd) klein biggetje genoemd dat vind ie lief staan bij mij (zegt ie)
annelies v
annelies v
28 januari 2011 om 15:55
helaas wel rooie lies, had rood haar pech dus ik heb er nog een trauma van, dus verf ik ze al zolang blond vanaf mijn 16 en ik ben nu 46.
annemarie-hugo
annemarie-hugo
28 januari 2011 om 15:01
mijn familie en vrienden noemen mij mie; annemarie vinden ze denk ik te lang. onze dochter wordt melle genoemd, naar marielle. best makkelijk want haar collega/vriendin heet melanie en zij wordt ook mel genoemd. als ik nu roep kijken er twee !!
miver
miver
28 januari 2011 om 14:50
Ik heet Miranda, maar voor m'n familie heet ik 'Mietje' Tja.. Smiling)
leentjes102
leentjes102
28 januari 2011 om 14:47
ik heet marleen en wordt heel simpel mar of leen, verschilt per vriendin. Mijn broertje noem ik 'kleine man' of 'kleine' (hij is maar 2 jaar jonger en ondertussen 2 koppen groter).
Laida
Laida
28 januari 2011 om 14:47
Ik werd door mijn eerste man altijd Kareltje genoemd omdat hij Katinka niet goed kon uitspreken vanwege zijn stotteren. Mijn huidige man noemt mij wijfie of smurf. De jongste zoon spook. Omdat hij altijd zo wit is. En onze een jongste zoon noemt hij Beer dat is er gewoon in geslopen. Voor de andere kinderen hebben we geen bijnamen.
jimbok
jimbok
28 januari 2011 om 14:43
Naatje ipv Renate, maar alleen door familieleden. De rest die het hoort kijkt er meestal raar van op. Bedacht door mijn schoonvader die helaas al jaren geleden is overleden.
daniellepf
daniellepf
28 januari 2011 om 13:59
Ik heb zelf geen bijnaam. Maar in ons dorp zijn er heel veel mensen met een bijnaam voor de achternaam. Er zijn veel dezelfde achternamen, dus hebben ze bijnamen om ze te onderscheiden.
marie 5834
marie 5834
28 januari 2011 om 13:32
Mijn man zijn familie heeft de bijnaam zeehond. Waarom weet ik niet. Maar ik vond dat zo leuk dat ik zeehondjes ben gaan sparen. Heb er nu zo'n honderd. Zijn broer en zus (die zijn ouder) vinden dat maar raar. Maar ik vind het heel leuk
elly adriaanse
elly adriaanse
28 januari 2011 om 13:08
Ik had vroeger ook wel bijnamen, beer, of cupido... Toen vond ik het geen erg. Nu wel. Ben dankbaar voor de mensen die me gewoon bij mijn naam noemen...

Log je in om te reageren! Nog geen lid? Klik hier!

Lees ook!

Nomineer dit artikel voor een Kudos!

   
Log in en nomineer

Gerelateerde artikelen