Artikel

Bindingsangst

Bindingsangst

Ben jij bang om een vaste relatie aan te gaan?

Verliefd worden, samen daten... en dan? Dan is het over met het vrijblijvende gevoel en begint de echte, vaste relatie. Krijg je het er al benauwd van? Dan heb je vast last van bindingsangst.

Wat is het?

Bindingsangst is de angst om een langdurige relatie aan te gaan, hoeveel je ook van iemand houdt en hoe graag je eigenlijk toch wilt. Iemand die last heeft van bindingsangst is vaak bang om verlaten te worden en doet er alles aan om zelf de touwtjes in handen te hebben. Bang dat je partner je verlaat? Dan ben jij 'm vast voor, en maak je zelf een einde aan de relatie. Tenminste, als je last hebt van bindingsangst.

Niet te dichtbij

Iemand met bindingsangst laat zijn of haar partner niet te dichtbij komen, uit angst om pijn gedaan te worden. De angst wordt meestal groter als de relatie hechter wordt.

De oorzaak

We zeiden het al: bindingsangst en verlatingsangst hebben veel met elkaar te maken. Mensen die van huis uit hebben meegekregen dat een relatie niet zo leuk is als het zou moeten zijn, of die zelf een of meerdere keren gekwetst zijn door een partner, ontwikkelen vaak op den duur een vorm van bindingsangst. In veel gevallen is het een onbewuste angst.

Hoe ga je ermee om?

Als je partner last heeft van bindingsangst, dan kan dat heel wat moeilijkheden opleveren. Soms kan therapie helpen om er achter te komen waar de angst vandaan komt en om situaties uit het verleden beter te verwerken. Weet in elk geval dat het geen onwil is van je partner, hij of zij is wil wel een relatie, maar is bang om verlaten te worden. Als je dat weet, kun je proberen om er samen uit te komen.

Heb jij of je partner last van bindingsangst? Hoe ga je daarmee om?

224 Reacties

Sharon2805 ( )
Sharon2805 ( )
20 juni 2011 om 10:46
Goede dag iedereen, ik heb ook een probleempje. Mijn vriend heeft bindingsangst en ik heb verlatingsangst. Ik hou echt heel veel van hem maar kan niet tegen de twijfel. Ik wol hem echt niet kwijt. Hij zit natuurlijk ook met allemaal dingen in zijn hoofd en ik heb het idee dat we elkaar juist alleen maar meer in de angst werken. Hoe moet ik omgaan in zo'n situatie? Thnx alvast!
martijnnathalie
martijnnathalie
8 augustus 2010 om 17:36
geen last van gelukkig, mijn partner gelukkig ook niet
Moted
Moted
8 augustus 2010 om 17:31
Ik niet..Maar mijn ex partner wel.. We hebben toen ook wel een geregisteerd partneschap getekend maar nu 8 weken later ben ik weer bezig om het te laten ontbinden..Hij wilde niet meer ook omdat iedereen hem feliciteerde met het feit dat we nu getrouwd zouden zijn. Daaar kreeg hij het benauwd van..Hij zag dat niet zo. Het was hem meer te doen om dingen voor ons beter te regelen..We gaan dus nu ook uit elkaar en hoop dat ondanks alles dat ook ik ooit nog het gevoel en vertrouwen terug krijg en evt ooit nog een man tegen kom..Maar nu nog niet..We zullen zien..
Cigdem
Cigdem
5 augustus 2010 om 11:47
helaas heb ik ook last van bindingsangst, te danken aan mijn ex. Merk dat het mijn huidige relatie hierdoor erg wordt beinvloed maar durf er met mijn vriend niet over te praten. Hele vervelende situatie......
mugje61
mugje61
26 juli 2010 om 23:33
geen bindings- wel verlatingsangst
stampvamp
stampvamp
15 juli 2010 om 19:23
ik zelf heb hier geen last van maar mijn huidige vriend wel toen ik hem leerde kennen. wij waren in de eerste instantie een hele tijd bevriend en toen kwam de verliefdheid.. we hadden afgesproken dat we niet verliefd zouden worden omdat we het zo ook leuk hadden.. dus ik had me voorgenomen het is leuk zo prima.. tot hij op een dag zei er is meer jij voelt het ik voel het wat doen we moeiljik.. maar hij had al verteld dat door zijn verleden hij het moeilijk vind een relatie te hebben en dat ik hem dan de tijd moet geven hieraan te wennen en dat hij niet wist hoe lang het ging duren.ik was nogal overdonderd want had dit niet binnen toen en een half jaar uit zijn mond verwacht haha.. maar k heb gezegd neem je tijd, was best moeilijk soms.. hij had het er echt moeilijk mee en vond het soms best moeiljik hiermee om te gaan.. heeft echt wel een tijdje geduurd.. maar het is goedgekomen gelukkig Smiling
sweetangel84
sweetangel84
15 juli 2010 om 16:19
Ik heb er geen last van mijn vorige vriend wel die heeft het na 1 maand met mij uitgemaakt de rede was volgens hem bindingsangst.Was er heel verdrietig van.Maar nu heb ik 1 jaar en 8 maanden een relatie met een heel lieve,mooie,zorgzame,begripvolle en grappig man.Hij heeft mij goed geholpen en helpt me nog met dingen.
iris9
iris9
15 juli 2010 om 10:58
k weet niet of k dat heb. ben nu 4 jaar alleen na n relatie van 20 jaar. en dat bevalt prima. k ben n aantal keer goed belazerd. maar k zie wel wat er op mn pad komt.
biancaslot
biancaslot
15 juli 2010 om 09:14
Ik denk dat ik dit ook wel heb. Zodra ik het gevoel krijg dat ik bang ben om iemand kwijt te raken, weet ik in mijn geval dat het goed zit. Dan zit het gevoel dieper, dan zo'n oppervlakkig contact, wat ik ook al vaak genoeg heb meegemaakt. Wanneer ik niet bang ben om gekwetst te worden door iemand, dan is de relatie vaak van korte duur, omdat het gevoel dan ook niet diep genoeg zit. Op die basis wil ik geen relatie aan gaan. Ik ben mij dit pas geleden heel sterk gaan beseffen, en nu ben ik een leuke vent tegengekomen, exvriendin zit er een beetje tussen te harken. En ja, ik ben als de dood dat het toch mis gaat. Maar dat is voor mij de bevestiging, dat ik ervoor moet gaan. Echte liefde doet pijn, ben ik me gaan beseffen, en er is nooit een zekerheid dat je voor altijd bij elkaar blijft. Maar als je het daarom niet aangaat, dan loop je ook zoveel moois mis!! Liefde is het meest geweldige wat er bestaat, al zeg ik het zelf. En ook ik heb al een aantal vervelende relaties gehad.
figen
figen
14 juli 2010 om 22:34
ik heb wel last.
minie55
minie55
14 juli 2010 om 22:00
ik ben nu 5 jaar alleen,en ik gloof dat ik het ook heb.als ik de verhalen zo lees.
marrinda
marrinda
14 juli 2010 om 20:59
ik leef met de mensen mee die het hebben en wens ze heel veel sterkte hiermee
moon2000
moon2000
14 juli 2010 om 19:06
dat heb ik niet maar hopelijk krijg ik die ook niet
Henny10
Henny10
14 juli 2010 om 09:46
Ben in mijn laatste 2 relaties behoorlijk belazerd, als ik dat zo zeggen mag. Ben nu 3 jaar alleen en probeer wel eens contact te zoeken via internet of ze zoeken mij maar zodra ze beginnen over koffie drinken en een persoonlijke ontmoeting, dan is het of die muur begint te groeien bij mij en klap ik helemaal dicht en sta stijf van de stress. Niet normaal dat weet ik wel en weet ook wel dat alle mannen in dit geval niet hetzelfde zijn, maar ohoh die angst.
Ingeborgje
Ingeborgje
14 juli 2010 om 08:02
Bindingsangst ofwel verlatingsangst is vreselijk als je het hebt.
hillyvlis
hillyvlis
13 juli 2010 om 23:48
Ja, ik herken dit wel. Maar mijn angst om me te binden komt doordat mijn partner verlatingsangst heeft en me zo claimt en zo weinig mijn eigen dingen laat doen dat ik heel bang ben om samen te wonen. Heb het geprobeerd, maar kreeg het spaans benauwd. Hilly.
Anzjuhla
Anzjuhla
13 juli 2010 om 22:52
Heb er wel erg last van gehad. Toen mijn vriend op een gegeven moment over samenwonen begon, brak mij het zweet uit. Ik wist dat ik van hem hield (en houd!) maar het huisje, boompje, beestje bezorgde me 'cold feet'. Toch lukte het me op de 1 of andere manier om het naast me neer te leggen. Nu wonen we 1 augustus al 2 jaar samen! Verlatingsangst heb ik wel een beetje. Van alle vriendjes die ik in het verleden heb gehad, heb ik er zelf maar 2 'verlaten'. Maar goed, ik weet dat mijn vriend van me houdt en ik hou ook ontzettend veel van hem.
Donate
Donate
13 juli 2010 om 17:46
herken dit wel.. met als gevolg idd een verstikkend gevoel heel snel te krijgen.. en dan het idee hebben er beter af te zijn om alleen te zijn.. slaat nergens op, maar kom er ook niet verder mee..
monica.s
monica.s
13 juli 2010 om 16:34
ik heb daar veel last van bindingsangst maakt meer kapot dan me lief is
mikey-12
mikey-12
13 juli 2010 om 11:35
Ik heb een schoondochter met bindingsangst en kan het gevoel niet onderdrukken dat ze mijn zoon op een dag daardoor de bons zal geven. Heel vervelend.
sabine1980
sabine1980
13 juli 2010 om 11:26
ik heb er wel last van en is ook niet makkelijk om op die manier een relatie aan te gaan ik blijf het proberen maar toch kom ik niet verder dan een paar date's
Aivon
Aivon
13 juli 2010 om 08:15
Ik heb er wel last van en ik vind het vervelend, ik ben vrijgezel nu en vind het moeilijk om iemand te vinden hierdoor
Marina80
Marina80
12 juli 2010 om 16:57
Ben nu aan het daten met iemand die angst heeft om zich te binden. Het is niet makkelijk maar hij is het zeker waard, hij is te leuk om op te geven!
truus b
truus b
12 juli 2010 om 16:32
ik heb geen bindingsangst ,ben heel gelukkig
conny1966
conny1966
12 juli 2010 om 14:56
ik vind het doodeng. maar ik ben iemand tegen gekomen waarmee ik de reis wil aangaan. als het niet lukt dan zie ik wel verder. als ik me niet 100% geef, kan ik er beter helemaal niet aan beginnen.
Risje15
Risje15
12 juli 2010 om 14:54
heb er eigenlijk geen last van tot nu toe. Heb nu bijna 2 maand met m`n vriend en hij is mijn 1e grote liefde. Maar ben echt ontzettend gek op hem. Ik weet dat ie super gek op me is en ik ook op hem. Ben niet bang dat ie bij me weg gaat of wat dan ook. Dus nergens last van.
manuela5799
manuela5799
12 juli 2010 om 14:48
nee geen bindingsangst, ex wel, die vliegt van ene vrouw naar andere erg irritant
Violetta
Violetta
12 juli 2010 om 14:46
k denk dat k er wel last van heb..
eskimootje
eskimootje
12 juli 2010 om 14:40
Ik denk wel dat ik er last van heb, maar ben meer bang om de vrijheid kwijt te zijn dan om verlaten te worden. Ik doe er verder niets mee of aan.
sandra-robyn
sandra-robyn
12 juli 2010 om 14:38
ik heb er wel last van maar heb wel een relatie en woon zowat samen maar wel al;tijd de angst dat hij me zal verlaten.

Log je in om te reageren! Nog geen lid? Klik hier!

Lees ook!

Nomineer dit artikel voor een Kudos!

   
Log in en nomineer

Gerelateerde artikelen