Bloedarmoede - IJzerrijke voeding

Ik kamp al een poosje met bloedarmoede. Mijn Hb is altijd aan de lage kant (reden is gynaecologisch, inmiddels wordt er aan een oplossing 'gewerkt) en ik krijg dus regelmatig ijzertabletten om mijn HB wat op te krikken.

voeding

Liever echter zou ik het HB via gezonde voeding opvijzelen.
Floradix heb ik inmiddels ookal in huis gehaald, kruidenelixer wat op zich goed helpt. Maar wie heeft er tips voor ijzerhoudende voeding? Dus appelstroop, bosbessen, broccoli....

Alle tips zijn welkom!

26 Reacties

guess
guess
23 september 2010 om 18:09
Ook vaak bloedarmoede gehad en ook b12 tekort, heb nog steeds klachten alleen doen ze er niks aan
Nelicquele
Nelicquele
17 september 2010 om 14:43
amcsnijders, hetgeen wat jij hebt beschreven heb ik veel aan gehad! Mijn hB is op dit moment al gestegen naar 7,3 (normaalwaarde is 7,5 schijnt?) Smiling
GeoLies
GeoLies
24 juni 2010 om 09:26
Ik had mijn leven lang een beetje laag hb (vanaf m'n eerste menstruatie). Ik dacht dat het ook een gynaecologisch oorzaak had. Maar wat bleek, mijn gynaecologisch klachten en lage hb werden door een B12 tekort veroorzaakt. Ik krijg nu 1,5 jaar veel injectie en knap eindelijk op. Kijk eens bij http://www.stichtingb12tekort.nl/ misschien herken je wel wat van jezelf en ligt daar de oplossing.
amcsnijders
amcsnijders
9 augustus 2009 om 15:11
Ik ben een aantal jaren werkzaam geweest in een reformhuis, en Floradix Vita Kruidenelixer is het beste wat ik je kan aanbevelen. Het voordeel ten opzichte van de reguliere ijzertabletten is dat je er geen obstipatie van krijgt en het wordt over het algemeen goed opgenomen in je bloed. Je kunt de opname van ijzer verbeteren door bijv. vitamine-C-rijke drank, zoals sinaasappelsap, grapefruitsap en ananassap te drinken. De absorptie van plantaardige ijzer gaat erg moeizaam. Broccoli etc. bevat wel ijzer, maar dit wordt niet goed opgenomen in je lichaam. Calcium vermindert de opname van ijzer. Beperk dus het gebruik van calcium-rijke producten en drink dus geen melk bij je ijzerrijke maaltijd, maar een glas sinaasappelsap. Kruiden die een bevorderende werking hebben zijn ginseng, mierikswortel, waterkers, aloë Vera, paardestaart, smeerwortel en ui. Als laatste tip: vitamine B12 en foliumzuur spelen een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedlichaampjes.
Sasa
Sasa
15 juli 2009 om 12:12
Hoi! Hierbij nog wat tips van een verloskundige: als je je ijzertabletten inneemt, doe dit dan niet met melkproducten. Zij gaan de opname van ijzer in je lichaam tegen. Neem je ze in met een glas melk, dan heeft het dus geen effect. Neem je je tablet tijdens de maaltijd in, wacht dan minimaal een half uur met het toetje. Een multivitamine extra gebruiken is ook slim, kan nooit kwaad! Verder gaat er een verhaal, dat appelstroop alleen een ijzerverhogend effect heeft, indien het uit een ijzeren blikje komt. Of dit een fabeltje is, weet ik niet zeker! Succes ermee!
mscorpion
mscorpion
15 juli 2009 om 10:59
Hoi ellen, ik heb ook door medische redenen ijzertabletten voorgeschreven gekregen, ik had een hb van 6 nog iets met bloedarmoede, echter toen ik de bijsluiter ging lezen zag ik dat ik door het slikken van de tabletten datgene waar ik aan geopereerd ben juist nog erger kon worden en zelfs hele vervelende gevolgen kon hebben (ik weet het je moet alles in de bijsluiter niet te letterlijk nemen) maar dit was voor mij de druppel; ik heb van dat moment tot aan het moment dat ik weer naar de internist moest gewoon mijn voeding aangepast; veel biefstuk, rood vlees, appelstroop, champignons, noten, broccoli etc genomen; roosvicee ferro kreeg ik er niet door wat vies!! Bij mijn volgende afsrpaak was mijn hb alweer 1,5 punt gestegen; zegt mijn internist: die pillen hebben wel geholpen he! niet dus want heb het zelf gedaan zonder die pillen! Dus je kan het ook eerst met voeding proberen en als het dan nog niet verbeterd, dan eens met die pillen beginnen! Succes ermee in ieder geval!
eef2109
eef2109
15 juli 2009 om 10:27
Groene groenten, vlees, appelstroop bevatten veel ijzer ! Je kan ook ijzer-vitamine-pillen slikken
marliesme
marliesme
15 juli 2009 om 08:57
Ik heb er ook last van, alleen het typische is dat ik dus geen fan ben van de producten die veel ijzer bevatten zoals appelstroop, rood vlees, roosvice ferro. Ik heb nu een kuurtje van de dokter gekregen en daarnaast eet ik graag spinazie. Vleeswaren schijnen ook veel ijzer te bevatten dus dat eet ik nu ook wat meer.
hermelien
hermelien
14 juli 2009 om 23:15
Ijzer tabletjes ,maar pas op dat je weer niet te veel neemt kun je verstopping van krijgen.
Cecilia
Cecilia
14 juli 2009 om 22:18
ik heb ook regelmatig laast van een laag HB. Nu heb ik weer een kuurtje met ijzertabletjes. Maaar weten jullie ook dat melkproducten en ijzer niet samengaan? er moet minimaal 2 uur tussen zitten. Tussen het innemen van je tabletje en je melk. Door de melk neemt het bloed niet het ijzer goed op. Ik heb dat ps gehoord van de apotheek. Het staat niet heel duidelijk in de beschrijving van de pilletjes. Hopelijk hebben jullie hier wat aan.
Miami
Miami
14 juli 2009 om 21:43
Boterham met rookvlees, appelstroop en ook lever bevat veel ijzer. Groene groente is ook ijzerrijk.
sesselarood
sesselarood
14 juli 2009 om 21:14
Ter aanvulling, abrikozen (evt. gedroogd), tomatensap, kiwi,s peulvruchten in het algemeen, een stukje pure chocolade, cashewnoten, en drink geen melk of thee bij het eten, dit remt de opname van ijzer, fruit bij het eten, vooral citrusvruchten bevorderd juist de opname van ijzer. Succes!
beertje56
beertje56
14 juli 2009 om 20:54
mijn moeder(85)kampt al jaren met bloedarmoeden,maar die krijgt nu vitamine B 12 injectie om de 6 weken en ijzer tableten.Daar ze ze vast aan voor de rest van haar leven,ook door die bloedarmoede zijn haar nieren ook niet meer optimaal
maikemens
maikemens
14 juli 2009 om 20:51
Ik heb door hevige bloedingen precies hetzelfde, altijd een te laag HB en ook maandenlang ijzertabletten moeten slikken, binnenkort onderga ik de ingreep om het baarmoederslijmvlies weg te laten halen ( ballonmethode) Voor de rest probeer ik nu met voeding van alles.
Ellen3
Ellen3
14 juli 2009 om 20:32
Hoi Hetty1964, ja de pil heb ik ook als eerste contune moeten slikken, dus zonder stopweek om de bloedingen te voorkomen. Helaas werkte het niet, elke maand brak het er gewoon doorheen. Vorige maand heb ik een spaaltje gekregen om te kijken of de menstruatie daardoor zal gaan uitblijven. Ik hou hoop; als dit nit helpt, gaan ze ablatie toepassen (wegbranden baarmoederslijmvlies). Het is allemaal wat. Lever vind ik gelukkig best lekker zo af en toe, dus ook dat zal ik weer eens gaan eten.
hetty1964
hetty1964
14 juli 2009 om 20:07
Ellen3, ik herken het probleem. Had door ernstige maandelijkse bloedingen een HB van 4.1, na 2 maanden ijzertabletten, verplicht de pil om de bloedingen te minderen en veel ijzerhoudende voeding zit ik nu weer goed. KLinkt misschien niet echt lekker, maar in lever zit veel ijzer.
Ellen3
Ellen3
14 juli 2009 om 19:47
Dank voor de tips! Chocolaatje, het probleem zit 'm in abnormaal veel bloedverlies tijdens de menstruatie.
Franca86
Franca86
14 juli 2009 om 19:14
Ik heb zelf als kind last gehad van bloedarmoede. Ijzer zit in rood vlees en groene groenten, noten zijn ook goed. Daarnaast kun je bij het eten een glas sinaasappelsap drinken, dan wordt het ijzer sneller in je bloed opgenomen.
buksie
buksie
14 juli 2009 om 18:20
Je kunt ook eenmalig een consult bij de dietiste aanvragen als je benieuwd bent waar veel ijzer in zit. Consult wordt vaak vergoed door de verzekering, dus geen probleem...
Leo1977
Leo1977
14 juli 2009 om 18:06
Zelf heb ik ook jaren last van bloedarmoede gehad. Ik eet nu dagelijks appelstroop en ben van de bloedarmoede af.
chocolaatje
chocolaatje
14 juli 2009 om 17:53
Er zit vooral veel ijzer in veel groene groenten zoals spinazie, broccoli etc.. Ook zit er veel ijzer in rood vlees, maar niet iedereen is hier een liefhebber van. Ik had tijdens mijn tweelingzwangerschap een heel laag HB gehalte en at dus veel groene groente en rood vlees (wel doorbakken natuurlijk) maar dat hielp mij op dat moment ook niet verder en heb toen ook ijzertabletten geslikt en heb na de bevalling donorbloed ontvangen waarna het gelukkig is goed gekomen. Als ik zo onbeleefd mag zijn maar wat is jouw gyneacologisch probleem?? Groetjes, chocolaatje.
tal
tal
14 juli 2009 om 17:35
Bruine bonen zijn ook vol ijzer heb ik me ooit laten vertellen...Roosvicee ferro zit ook ijzer in dus ook goed te doen. succes en ik hoop dat er snel een oplossing voor je komt
Ellepel67
Ellepel67
14 juli 2009 om 17:18
Levertjes en lever met van die witte spekjes, en inderdaad brocolli. Ik moet er ook op letten.
Ellen3
Ellen3
14 juli 2009 om 16:17
Dank voor jullie tips! Ga het meteen doen vanavond! Dat van de vitamine c klopt ja, dat dat de ijzeropname bevordert.
Meetjes
Meetjes
14 juli 2009 om 16:03
Hoi Rundvlees en ijzer houdende groeten zoals spinazie, brocolli eigenlijk alle groene groeten. Veel vitamine C (rode Parika) bevorderd de opnames van ijzer. Dus roerbak een keer rundvlees reepjes met spinazie, brocolli en stukjes rode paprika. Lijkt me een goede combi voor jou. Sterkte!
kejo23
kejo23
14 juli 2009 om 14:43
Rode bietjes en rundvlees zijn ook heel goed. Je moet extra vitamine c nemen want dat bevordert de ijzeropname in je bloed. Ik spreek uit ervaring.

Log je in om te reageren! Nog geen lid? Klik hier!

Lees ook!

Nomineer dit artikel voor een Kudos!

   
Log in en nomineer

Gerelateerde artikelen