Artikel

Borderline

Borderline

Wat is borderline? Het meest kenmerkende van de borderline persoonlijkheidsstoornis (kortweg: BPS of borderline) zijn de sterke wisselingen in stemmingen, gedachten en gedrag. Mensen met borderline zijn enorm impulsief, denken vaak zwart-wit, reageren extreem. Relaties zijn moeilijk te onderhouden, en wisselen ook sterk. Ook de ideeën en gedachten die ze over zichzelf hebben, wisselen sterk. Hoe vaak komt het voor? In Nederland zijn naar schatting 100.000 mensen met borderline. Dit is minder dan 1%. Misschien zijn het er meer, omdat veel mensen met borderline behandeld worden voor bijkomende klachten als bijvoorbeeld depressie of angsten. Borderline wordt in zo'n situatie vaak niet herkend. Bij mensen die zijn opgenomen in een instelling komt borderline vaak voor. Onder opgenomen mensen met een verslaving heeft 5 tot 22% borderline; onder psychiatrische patiënten 6 tot 63%. De cijfers lopen nogal uit elkaar, omdat er verschillende methodes worden gebruikt. Gaat het over? Lange tijd is gedacht dat borderline niet overgaat. Maar van de mensen die zijn opgenomen geweest in een instelling blijkt dat na 3 jaar 40% officieel geen borderline meer heeft. Het kan goed zijn dat iemand dan nog wel een paar borderline-verschijnselen heeft, maar officieel niet meer. Als mensen met borderline ouder worden, worden hun leven en hun relaties toch wat stabieler. Hun algemene functioneren verbetert ook. Ook het risico op zelfdoding neemt af.

Ik heb borderline!!!!!

Wil graag weten hoe er over mensen met borderline word gedacht.
Want zulke mensen krijgen wel heel snel een stempel op zich gedrukt.
Hoe denken andere mensen daar over.

21 Reacties

marionvh
marionvh
30 september 2009 om 21:57
Ik heb vandaag de officiele diagnose borderline gekregen. Ergens wist ik het wel natuurlijk, maar toch.......... Nu wachten tot mijn therapie gaat beginnen, ik hoop dat het helpt.
Dolfi1978
Dolfi1978
11 september 2009 om 19:27
Geestelijk ziek zijn wordt zowiezo niet zo geaccepteerd. Mensen weten er gewoon niet eme om te gaan of hebben zoiets van als je het niet kan zien zal je ook wel niks mankeren. Zo is het bij mij gegaan. Ik heb geen borderline (wel wat kenmerken ervan, zoals als het in mijn hoofd even niet wil lukken dan bijt ik in mijn hand),maar wat precies zegt de psych niet omdat hij er juist geen label op wil plakken. Bordeline of geen borderline we blijven allemaal mensen die elkaar niet mogen veroordelen om hoe iemand is.
Scooby
Scooby
11 september 2009 om 17:57
Ik heb zelf ook last van borderline kenmerken. Dit werd duidelijk toen ik bij een psychologe terecht kwam vanwege een depressie. Toen ik het wist wat ik mankeerde was ik wel heel blij, want dan vallen veel dingen, mijn gehele jeugd, wel op zijn plek. Echter ermee aan de slag gaan, is hoofdstuk 2. Ik ben nu vijf jaar verder en 36 jaar. En gelukkig gaat het goed met mij. Maar ik ben me wel bewust van mijn zwakke plekken. Als ik me erger, moet ik uitkijken dat ik in een discussie niet uit mijn vel klap. Want dan blaas ik iedereen omver. Ik word dan een heel lelijk mens, die even geen grip meer heeft. Ouder worden helpt. Maar ik blijf me vaak een heel klein meisje voelen, wetende dat ik dat toch niet meer ben. Wel leuk op dit forum hier iets over te lezen. Je denkt toch altijd dat het iets is waar niemand het over wil hebben. Ja, je zou eens "gek" zijn, haha......................
annekejh
annekejh
11 september 2009 om 16:35
Ik herken veel uit je verhaal bij mijn schoonzusje. Ik heb respect voor je dat je hier zo open over durft te zijn en ook vraagt hoe wij hier tegenaan kijken! Het lijkt me heel erg zwaar om borderline te hebben, volgens mij wordt je er erg moe van! Toch ga je door, en niet alleen jij maar ook vele anderen! Ik neem mijn petje voor je af en wens je heel erg veel sterkte toe en hoop voor je dat je er van mag genezen!
marian12345
marian12345
11 september 2009 om 15:54
Mijn dochter heeft borderline. Ze heeft een hele zware periode achter de rug. Gelukkig gaat het nu veel beter. Maar er hoeft maar dat te gebeuren en de kans is groot dat ze terug valt in haar oude gedrag. Het blijft moeilijk.
jemijoma
jemijoma
11 september 2009 om 15:04
Tijdens mijn werk heb ik een cliënt met borderline leren kennen. Zo was het een erg aardig persoon, gezellig in de omgang. Maar je moest erg oppassen wat je over jezelf vertelde. Want haar stemming kon soms zo omslaan en dan gebruikte ze wat ze over je wist tegen je. Dat vond ik wel erg moeilijk om mee om te gaan. Want ik vertel, als er naar gevraagd wordt, vrij vlot wat over mezelf. En nu moest ik erg opletten wat ik vertelde. En haar reacties konden soms erg kwetsend zijn.
ladymieke
ladymieke
11 september 2009 om 15:03
Ik heb zelf ook borderline en de mensen in mijn omgeving van zeggen je moet je niet aanstellen en het constant uitleg geven aan anderen en je zelf verdegen.
Ingrid lucieluc
Ingrid lucieluc
11 september 2009 om 14:24
Wat ik altijd mis in een verhaal over Borderline dat dit opgedeeld kan worden in drie levels. Low, middle en high borderline. Bij High Borderline weten mensen heel goed wat ze doen. Alleen op momenten van de aanval zijn ze even de weg kwijt maar weten zich snel weer te corrigeren. Uiteraard is dat bij Low Level Borderline weer precies tegenovergesteld. Ik ben het wel eens met het feit dat tegenwoordig alles maar op Borderline gegooid wordt. Maar weet ook dat er nog maar heel weinig over echte Borderline en vooral de behandeling ervan bekend is.
jeannineV
jeannineV
11 september 2009 om 14:19
Ik heb borderlinetrekken en daarom heb ik de cursus DGT bij het Riagg gevolgd
mariajose
mariajose
11 september 2009 om 13:59
ik heb een zus met borderline en heb vorig jaar een cursus omgaan met borderline voor naasten gevolgd. erg goede cursus van GGZ opent op verschillende vlakken je ogen.
Joyce1980
Joyce1980
11 september 2009 om 13:45
Ik vind het zo jammer dat heel veel dingen op borderline worden afgeschoven. Heel veel dingen/emoties die ieder ander heeft, wordt bij ons weer ff op de borderline(bui) gegooid. Iedereen heeft wel eens last van een boze of emo-bui maar bij ons wordt dan vaak gedacht (of gezegd!!) tja.. typisch borderline hè.... tssss
linda1161238
linda1161238
11 september 2009 om 13:39
Ik heb ook iemand gekend ,met borderline(achteraf). Ze liet haar kleine kindjes zonder pardon achter bij hun vader en vertrok. Later is dat contact moeilijk te herstellen,al gaat 't dan met hulp en medicatie beter.
lia66
lia66
11 september 2009 om 13:35
Mijn moeder heeft borderline. Ik heb een aantal jaren geleden het contact met haar verbroken. Pas lang daarna kwam ik erachter dat ze een bordeliner is. Voor mij werden toen heel veel dingen duidelijk. Heelas wil ze daar zelf absoluut niet aan en kan ook dingen heel goed verbloemen bij de huisarts. Ik zeg niet dat ik haar nooit meer wil zien, maar voor nu is het beter zo. Leven met iemand die broderline heeft is niet atlijd gemakkelijk!!
wandaatje-1967
wandaatje-1967
11 september 2009 om 13:33
iedereen heeft een verleden of zware bagage.. het is aan jou de keus of je het laat bepalen je leven te laten leiden of niet... dek maar niet dat ik niks heb gehad hoor.. heb ook niet voor niks borderline.. stop met zielig proberen te zijn of te wezen.. sta op, recht je rug en ga het leven aan.. het leven is echt wel mooi met alle mooie en verdrietige dinge.. borderline is niet het einde van de wereld of van het levenn.. kijk goed om je heen, open je ogen dan zie je hoe mooi het echte leven is... emoties horen erbij.. daar moet je mee leren omgaan.. het leven is niks aan als je nooit iets voelt
82-er
82-er
11 september 2009 om 13:16
Ik heb in mijn naaste omgeving iemand die borderline heeft. Iemand die als een blad aan de boom kan omdraaien! Kan op de raarste momenten dingen zeggen, die je heel veel pijn doen. Heel moeilijk om mee om te gaan. De laatste tijd gaat het best goed, en we hopen dan maar dat dat zo zal blijven! Wij houden enorm veel van haar en we doen er alles aan om haar te helpen!
Kay-Cee79
Kay-Cee79
11 september 2009 om 12:24
Heb 2 mensen in mijn naaste omgeving die het hebben en het zijn broer en zus, allebei helaas met een drugsverleden. Bij de zus is het heel erg met geldverkwisten, ze bezuinigt op het een en gaat dan als een gek weer vage dingen kopen en ze is erg manipulerend. Die jongen heeft vorige jaar een erge terugval gehad en had in korte tijd zeer veel alvohol op, hij is toen ook weer voor een paar weken opgenomen en had nog lange tijd volggesprekken, het gaat weer beter met hem, hij voelt zich alleen nog een schuldig over wat die tijdens zijn terugval heeft gedaan, gesmst en gezegd. Het zijn in feite gewone mensen, alleen met een gebruiksaanwijzing, de jongen is verder een hele aardige en goede jongen met zijn hart op de goede plek.
Marleen -Girlzz...
Marleen -Girlzz...
11 september 2009 om 12:04
Helemaal eens met Wanda! Mijn exman werkt bij het GGz dus heel veel over gehoord, en uit eigen ervaring ben ik ook met mensen in aanraking gekomen die het hebben. Denk dat er op zich mee te leven is en dat je prima met deze mensen om kunt gaan....mits ze het zelf onder controle hebben. De één heeft suikerziekte, de ander iets psychisch, als je medicatie en/of een bepaald leefpatroon in acht neemt, hebben jij en de mensen om je heen geen -over- last.
kiepuk
kiepuk
11 september 2009 om 11:53
Hoe ik denk over mensen met borderline? Het zijn de moeilijkste mensen om mee om te gaan. Voorzover ik in de (beroeps) praktijk heb meegemaakt hebben ze zonder uitzondering een moeilijk verleden met seksueel misbruik en/of mishandeling.
wandaatje-1967
wandaatje-1967
11 september 2009 om 11:51
er word soms zo'n stempel gedrukt op Borderline, en soms ook door de Borderliners zelf helaas.. als er iets fout gaat dan zeggen ze gelijk, maar ik heb borderline... das geen excuus hoor, alles wat je doet doe je zelf alleen de borderline zorgt dat je sneller geprikkeld en vatbaar bent.. maar de keus om iets fouts te doen ligt echt bij jezelf.. ik heb zelf ook borderline, maar in tegenstelling van vele borderliners heb ik wel een grote vriendenkring, werk, school, afgemaakt, geen zelfverwonding of zelfvernietigend gedrag.. soms kan ik wel manipuleren, mijn echte vrienden weten dat en die wijzen mij daarop waardoor ik mezelf corigeer.. heb het ook moeten leren met therapie maar zonder medicijnen... maar het kan wel en je moet er hard voor knokken, maar dat moet je voor veel goede dingen in het leven.. ik vind borderline dus niet altijd een goed excuus
miep je
miep je
11 september 2009 om 11:48
Sommigen zijn er goed ziek van en als ze hun medicijnen niet nemen kunnen ze nog wel eens gekke dingen doen. Begrijp dan ook niet, waarom sommigen dan geen goede begeleiding krijgen of geholpen worden door ouders of andere familieleden. Dit heeft te maken met een ervaring met iemand die bordeliner heeft en zijn/haar zin niet kreeg en toen maar een overdosis medicijnen heeft genomen. Andere mensen kijken hier dan heel raar tegen aan.
Joyce1980
Joyce1980
11 september 2009 om 11:45
Ik heb ook borderline. Soms worden in mijn omgeving mensen gewaarschuwd voor mij terwijl die mensen mij niet eens kennen. Bij mij uit het zich niet in zelfverwonding, geldverkwisting, verslavingen en roekeloos rijgedrag maar alles blijft in mijn hoofd zitten. Ik heb verschillende cursussen en therapiën gehad en heb nu nog gesprekken. Ik ben nu bezig met zwanger raken. De Mediant is daar niet blij mee maar mijn omgeving heeft geen negatief commentaar. Ik denk dat het altijd zal blijven dat mensen vinden dat ik niet goed bij m'n hoofd ben en dat je je moet blijven verdedigen en uitleg moet geven. Gelukkig heb ik een vriend die er goed mee om gaan.

Log je in om te reageren! Nog geen lid? Klik hier!

Lees ook!

Nomineer dit artikel voor een Kudos!

   
Log in en nomineer

Gerelateerde artikelen