Artikel

Eten uit de natuur

Eten uit de natuur

Tegenwoordig koopt men alles in de winkel maar we moeten niet vergeten dat we ook heerlijk en gezond kunnen koken met ingredienten uit de natuur.

Brandnetelsoep, Madeliefjessoep en ga zo maar door......

Brandnetelsoep
Zorg voor 400 g jonge brandneteltoppen, 2 halfgare aardappelen, boter, 1 liter melk (Eventueel 1 grote ui, 1 teentje knoflook).
Zet de brandneteltoppen onder water en was ze goed. Knip daarna met een schaar de stelen eraf. Smelt de boter in een steelpan en smoor de brandnetel (eventueel samen met de fijngesneden ui en knoflook) daarin ongeveer 10 minuten.
Voeg de melk (of het water) en de aardappelen toe en laat alles nog 10 minuten zachtjes doorkoken.
Laat de soep iets afkoelen en vermaal de soep met een staafmixer of blender, totdat het een glad geheel is.
Doe alles terug in de pan en breng de soep op smaak met zout en peper. Warm de soep weer op. Serveer de soep met in roomboter gebakken croûtons.

Madeliefjes soep
Wat meel aanbraden in boter en bouillon toevoegen. De schoongewassen madeliefjes fijnhakken en in de soep doen. 1 eetlepel madeliefjes per persoon rekenen. Enkele malen laten opkoken en kruiden naar smaak met zout en bieslook.

Klein hoefblad kroketten (Voor 10 kroketten)
Zorg voor 2 handen vol jonge hoefbladblaadjes, 4 sneetjes oud bruin brood, 2 kopjes gare zilvervliesrijst, 2 uien, 4 takjes peterselie, 200 gram oude geraspte kaas, melk, zout en peper.
Week het brood in de melk en knijp het voorzichtig uit. Snij de peterselie de uien en de hoefbladblaadjes zeer fijn. Meng alles door elkaar en breng dit op smaak met zout en peper. Vorm er 10 kroketjes van en bak ze bruin in wat margarine.

Smeerwortel soep
Je hebt het volgende nodig: 2 flinke handen smeerwortelbladeren, 1 middelgrote ui, 25 gram boter, 12 gram bloem, 1 liter (kippe)bouillon, peper en zout, gemengde specerijen en 4 eetlepels yoghurt. Was de smeerwortelbladeren en verwijder alle stelen. Pel en snijd de ui klein en bak hem in de boter. Doe de bloem erbij en voeg geleidelijk de bouillon toe onder goed roeren zodat het mengsel dik wordt. Voeg de smeerwortelbladeren toe en wat van de gemende specerijen. Bedek de pan en laat 30 minuten sudderen. Laat de soep trekken. Weer in de pan en opnieuw verwarmen. Voeg naar smaak zout toe. Dien op met een lepel yoghurt en wat zwarte peper.

Eet niet zomaar planten waarvan je niet zeker weet dat je die kunt eten! Laat over aan profs welke planten je mag eten en welke niet

9 Reacties

marrie52
marrie52
29 maart 2010 om 12:44
Ik ben wel benieuwd waar die madeliefjes soep naar smaakt. Is de smaak ergens mee te vergelijken?
CountryPlien
CountryPlien
29 maart 2010 om 11:55
Brandnetelkaas vind ik heerlijk.., maar die maak ik niet zelf, die haal ik in de zomer in Zeeland, bij een kaasboederijtje, oeh zoooh heerlijk!Hebben ook heerlijke zelfgemaakte roomboter en heel veel meer lekkere dingen, allemaal vers Brandnetelthee koop ik ook, ga dr echt niet zelf mee aan de slag hihihi
Miranda van S
Miranda van S
29 maart 2010 om 10:05
Nou deze recepten trekken mij niet zo, ik haal meer de snoep dingen uit de natuur. Dus lekker het bos in in de herfst voor het verzamelen van tamme kastanjes (heerlijk om te poffen, met een klontje boter). In de late zomer ga ik altijd bramen plukken om taarten mee te maken. Hetzelfde voor de bosbessen.
waterlife
waterlife
28 maart 2010 om 22:26
voor mij hoeft dat allemaal niet,misschien als ik niets meer te doen zou hebben ,maar bovendien kan je nu nog geen brandnetel en madelief vinden.
grietjegrabbel
grietjegrabbel
28 maart 2010 om 19:40
volgens mij moet ej nu nogsteeds de meeste ingredienten kopen, ik ben nog geen boulionblokjesboom tegengekomen ;~D en zilvervliesrijst groeit hier ook niet in t bos. Dan maar gewoon een groetepakketje uit de super dr door net zo makkelijk
grietjegrabbel
grietjegrabbel
28 maart 2010 om 19:34
mjammie brandnetels en madeliefjes waar een hond tegenaan heeft staan s*ssen ;~D
monika126
monika126
28 maart 2010 om 19:33
Nee dit is niet aan mij besteed,sorry voor jou!
Britje ( )
Britje ( )
28 maart 2010 om 19:30
Het trekt mij niet echt aan,sorrie....
tamina
tamina
28 maart 2010 om 17:13
dit zal ik echt niet proberen ,lijkt me niks.....

Log je in om te reageren! Nog geen lid? Klik hier!

Lees ook!

Nomineer dit artikel voor een Kudos!

   
Log in en nomineer

Gerelateerde artikelen