Artikel

Grenen tafel opknappen

Grenen tafel opknappen

Ik wil met name het bovenblad van mijn grenen tafel opknappen omdat het er slecht uitziet met deuken en krassen, verder zien de poten en het onderstel er nog goed uit.

Hoe nu verder??

Ik heb het bovenblad al helemaal geschuurd maar ik weet niet goed wat ik nu het beste verder kan doen.
Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben want wat kan ik nu het beste doen beitsen of lakken???

9 Reacties

popje37
popje37
29 augustus 2009 om 13:56
en hoe maak je ze dan dat het net lijkt of er van die witte vegen opzitten??
Anita303384XY
Anita303384XY
26 augustus 2009 om 16:41
@ allemaal Bedankt voor jullie reacties
Kittekat
Kittekat
26 augustus 2009 om 16:38
Okee, dit is mijn vak. Ik werk in een schildreswinkel, al 28 jaar en durf mezelf met een gerust hart een expert te noemen. Beitsen of lakken? Smiling Als je 'm wilt houden zols het er nu uitziet, zet je er dus een blanke meubelbeits op. Wil je liever een kleurtje (en hou er rekening mee dat het hout vanzelf weer van nature zal gaan verkleuren) dan kies je voor een natuurlijk kleurtje. Bv Grenen, eiken, teak. Daarnaast is het bij een speciaalzaak altijd mogelijk om transparant rood, groen, geel etc. te laten maken. Olie of was geeft minder bescherming en eerder kringen maar maakt wel dat beschadigingen eerder weg te werken zijn mocht er ooit een krasje ontstaan. Daarnaast kan je 'm dus lakken. In een dekkende kleur maar dan ben je je transparantie kwijt. Botenlak is eigenlijk ook een lak maar dan zonder kleur, is ouderwets op terpentinebasis en blinkt inderdaad ONGELOFELIJK!
djintara
djintara
26 augustus 2009 om 15:45
Doet botenlak het hout niet erg glimmen?? Wij hebben bijna al het houtwerk buiten het huis gedaan. Ook de plinten, en om die te beschermen tegen "stukjes eraf lopen" hebben wij die plinten dus idd met botenlak gedaan. Het glimt als een tierelier. Maakt mij niet uit voor de ingeng(en) maar voor mijn grenen tafel zou ik het niet weten. Misschien zit ik er naast en glimt het niet op grenen, maar het is maar dat je het weet.
scoozie
scoozie
26 augustus 2009 om 15:42
een vriendin van mij heeft haar grenen tafel geschuurd en toen gelakt en die zag er weer als nieuw uit.
Gitje1
Gitje1
26 augustus 2009 om 15:21
Ik heb goede ervaringen met Yachtlak, ook wel botenlak genoemd. Deze lak word keihard en kan echt tegen een stootje, zelf lak ik altijd twee keer met een tussenpose van 24 uur. Voor de tweede laag wel even heel licht opschuren met fijn schuurpapier, liefst waterproof. Wel zorgen dat het blad vetvrij is voor je aan de klus begint, even afwassen met water met een scheut amoniak.
mar
mar
26 augustus 2009 om 14:13
het lijkt mij dat het er ook aan ligt waarmee het onderstel is behandeld, als het gelakt is raad ik je aan het bovenblad ook te lakken, als het onderstel gebeitst is, ligt beitsen meer voor de hand. wij hebben een gelakte grenen tafel en eens in de zoveel jaar schuren wij het bovenblad en lakken dat dan weer opnieuw.
Marleen -Girlzz...
Marleen -Girlzz...
26 augustus 2009 om 14:00
Ik ben gek op beitsen, je blijft de nerf duidelijk zien. Als ik met een tafel begin heb ik er zo veel lol in dat ik de kasten ook maar gelijk doe. Wel handig om even een dag of twee te wachten om te zien of er een soort plakkerige vlekken omhoog komen uit je blad. Weet niet meer hoe het heet, maar dat kan uit het hout komen als je het hebt geschuurd. Dan heb je het gebeitst en lijkt het alsof de beitst op sommige plekken afstoot. Dan kun je nog eens gaan schuren, kost je alleen tijd, energie en materiaal.
loesjefcu
loesjefcu
26 augustus 2009 om 13:25
Hoi hoi, Ik heb zelf vroige jaar mijn grenen tafel helemaal kaal geschuurd en toen in de meubelolie gezet, ik vond het veel mooier en veel makkelijker bij te houden. Dan moet je wel die oranje meubelolie nemen van ik geloof pledge ofzo..al je houten meubels kan je daarmee doen. Wel eerst even uitproberen natuurlijk op een klein stukje of je het zelf wel mooi vindt. Succes ermee, laat even zien wat het eindresultaat is geworden.

Log je in om te reageren! Nog geen lid? Klik hier!

Lees ook!

Nomineer dit artikel voor een Kudos!

   
Log in en nomineer

Gerelateerde artikelen