Heb jij ook zo'n moeite om je dieet vol te houden?

Veel mensen hebben grote moeite om hun eetpatroon blijvend te veranderen. Het lukt ze niet om goedbedoelde adviezen, leefregels en diëten vol te houden. Vol goede moed begin je aan het Montignac dieet of Sonja Bakker. Bij Montignac bv. gaat het er om om de koolhydraten en de vetten gescheiden te eten. Als je dat doet, val je af, is het devies. En ja hoor, het blijkt te werken. Je valt af als een tierelier. Je raakt helemaal opgetogen. Komt weer lekker in je vel. Het lukt eindelijk, denk je. Tot je na vier weken te horen krijgt dat er een reorganisatie op komst is waarbij je baan op de tocht staat. Ineens heb je ontzettende trek in van alles. Je eet alles wat los en vast zit en vervolgens baal je van jezelf. Je hebt het weer eens niet vol kunnen houden. Je vindt zichzelf een verschrikkelijk stuk onbenul en weet eigenlijk al dat de kilo's er weer aan zullen komen. En je bent niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat het 98% van de mensen niet lukt om een dieet blijvend vol te houden.

Patronen veranderen

Toch hoeft dat niet zo te zijn. Iedereen kan leren om patronen te veranderen. Dus ook je eetpatroon. Het probleem ligt er bij afvallen en/of op gewicht blijven (en eigenlijk bij elk patroon dat je wilt veranderen) in dat het tijd kost (minimaal 21 dagen) om een patroon te doorbreken en nog meer tijd (100 dagen) om een nieuw patroon te laten ontstaan. Er zijn namelijk 21 dagen nodig om in de hersenen nieuwe verbindingen te laten ontstaan. En dat betekent dat wanneer je binnen die periode van 21 dagen slechts één dag je niet hebt gehouden aan je nieuwe gewoonte dat die periode van 21 dagen opnieuw begint.

Verboden eten

Verder is bij iedereen die wel eens een dieet heeft gevolgd wel bekend dat wanneer je tijdens een dieet een bepaald soort voedingsmiddel niet mag eten, dat dit uiteindelijk alleen maar aantrekkelijker wordt. En ook steeds een knorrende maag en niet mogen eten is geen aanlokkelijk vooruitzicht als je af wilt vallen.

Wat is er nodig om je eetpatroon echt te doorbreken?

Stel jezelf een doel. Een doel dat klein en overzichtelijk is en waarvan je weet dat je het ook op lange termijn zult kunnen volhouden.

Richt je aandacht vooral en alleen op dit doel.

Denk niet teveel na over wat je allemaal wel of niet wilt. Het gaat er om dat je in actie komt. Begin klein en zet elke dag een kleine stap.

Verwacht niet dat het je in één keer zal lukken. Teleurstelling en af en toe de fout in gaan hoort erbij. Wees hierin aardig voor jezelf en veroordeel jezelf niet. Als je maar in actie blijft.

Vraag jezelf bij de stappen die je zet steeds af: kom ik dichter bij mijn doel? Hou jezelf daarin niet voor de gek en wees flexibel in je aanpak. Als het niet lukt, doe je iets anders. Steeds opnieuw tot je succesvol bent. Hoe vaak laat je bv. je kind proberen om te gaan lopen? Daarmee stop je toch ook niet als het na een paar keer niet lukt. Je stimuleert je kind net zo lang tot het wel lukt.

Hoe neem je actie?
Het allerbelangrijkste om in actie te komen is dat je besluit om in actie te komen.
Let er wel op waar je doel is.

Gebruik rolmodellen
Kijk in je omgeving wie het lukt om wel blijvend slank te zijn en vraag hem of haar hoe dat is gelukt.

Schrijf elke dag op wat je hebt geleerd. Hoe was je dag? Door dit bij te houden in bv. een schriftje, kun je zien hoeveel je geleerd hebt en vooruitgegaan bent. Besluit bv. om drie keer per week een half uur te wandelen. En besluit dat nu. De kracht ligt in het moment. Doe het nu!!!

En wat als ik het fout doe? Doe het dan goed fout en zorg dat je er van leert.

copyright: Nooitmeeropdieet.nl

15 Reacties

caretino
caretino
3 augustus 2009 om 13:50
na stoppen met roken en 13 weken niet kunne paardrijden 20 kilo aan gekomen. Ben met prodimed begonnen en..... eindelijk iets wat helpt. Dit is hetzelfde als wat Erica Terpstra heeft gedaan. Super ben nu bijna 25 kilo kwijt en voel me helemaal top!!!! geen honger en je gaat heel anders eten.
lizzie
lizzie
30 juli 2009 om 09:45
Eindelijk de beslissing genomen, na 36 jaar dieten, ik ben bijna 40, heb ik begin september mijn eerste screening voor een maagverkleining. Spannend maar ik kijk er ook wel naar uit. Eindelijk ondersteuning bij het gevecht tegen de kilo's.
moniekie202
moniekie202
8 juli 2009 om 19:54
Het begin van een dieet is moeilijk. Maar je went er aan. Ik wel tenminste. De eerste 2 weken is lastig maar dan kom je in een bepaald ritme en veranderd je patroon. Ik maak dan ook niet van die uitzonderings dagen want dat werkt niet voor mij. Het is alles of niets. Zo ben ik in een klein jaartje 17.5 kilo afgevallen en dat zonder sporten. weeg nu 65 kilo. door op mijn eten te letten val ik nu niet echt mer af dus nu naar de sportschool en dat vind ik een stuk lastiger om vol te houden. Maar nog 5 kilo en mijn doel is bereikt. maar ik blijf positief!!
Hannie56
Hannie56
15 juni 2009 om 18:30
Ik heb mijn eetpatroon om gegooid En eet als tussendoortje fruit En heb er al 5 kilo af..
Tosca
Tosca
7 juni 2009 om 18:50
Ik ben helemaal blij met en door Sonja Bakker. Ik ben begonnen met haar 1e Magazine, uit nieuwsgierigheid, en het werkte. Ik ben nu al enige tijd op mijn streefgewicht, en blijf Sonja doen. ik vind het een leuke, hele leuke manier van je voedingspatroon wijzigen. Gedurende de week volgen we hier de weekmenu's, met in het weekend iets extra's of helemaal niet wat Sonja voorschrijft, en zo hou ik mijn gewicht op streef! Ik vind het niet moeilijk om te volgen, ze geeft je enorm lekkere recepten erbij, kortom ik ben heel tevreden!
senyal
senyal
7 juni 2009 om 17:35
Ik ben een aantal maanden geleden ook op dieet geweest. Het ging in het begin heel goed, maar kort daarna ben ik met mijn nieuwe baan begonnen en mijn dieet werd al gauw moeilijk om vol te houden omdat ik moe werd. Hierdoor kreeg ik trek in calorierijke dingen. Uiteindelijk ben ik gestopt met me dieet, omdat het gewoon niet meer ging. Nu ben ik een aantal maanden verder en heb me kunnen verdiepen in me baan en nu heb ik meer energie over voor mezelf, waardoor ik me beter kan voorbereiden op me dieet. Ik moet alleen echt in actie komen en niet weer halverwege stoppen. Je hebt echt een doel en uithoudingsvermogen nodig om te bereiken wat nodig is voor je gezondheid. Het scheelt zoveel als je beter in je vel zit, je straalt meer, krijgt meer zelfvertrouwen en uiteindelijk haal je meer uit jezelf dan je had verwacht! Het allerbelangrijkste is je gezondheid in balans te houden, probeer niet terug te vallen met je dieet, bespreek dit met de mensen die er open voor staan.
jessica.
jessica.
7 juni 2009 om 16:14
probeer het boek van sonja bakker bereid en behoud je ideale gewicht. het helpt je met je eetpatroon te veranderen. en het is lekker en gezond.
cojemajoanno
cojemajoanno
7 juni 2009 om 14:57
het beste motto is alles waar je niet voor bid wordt je dik van. Gebruik gewoon 3 maaltijden en tussendoor wat fruit. Dan hoef je echt niet op dieet
Que-Pasa
Que-Pasa
7 juni 2009 om 11:59
Hmmm ik ken het ..morgen ga ik er weer helemaalvoor! Maar helaas... dat lukt het 3dagen en dan ...... Ik vind ook dat er in de media wel meer aandacht aan gegeven mag worden! betreft afvallen/overgewicht! je ziet tegenwoordig wel allemaal reclamespotjes over stoppen met roke help.nl ofzo en veel meer. maar voor mensen met overgewicht.....????? niet dus! ik ben zelf ook 4jaar geleden gestopt met roken dat ging mijn beteraf dan de honderden afslank pogingen! ik ben gewoon in 1x gestopt en ooit meer 1 aangeraakt. maar met eten kan dat niet! ik heb vooral moeite met hoeveelheden enz hhmm lekker die boterham doe er nog maar 1 of met andere dingen. En heb al div.dieeten gedaan maar niet echt met resultaat!
maruja
maruja
7 juni 2009 om 11:50
elke avond denk ik , morgen ga ik op dieet. helaas
merenwen
merenwen
6 juni 2009 om 19:20
hmm, sommige mensen vechten om hun gewicht te behouden. En die vergeten de mensen vaak, tussen al de reclame om af te vallen door... Staren we ons niet te veel blind?
liedewij
liedewij
6 juni 2009 om 18:03
Ik heb het boek van Sonja Kimpen gelezen.... Een leven lang slank zonder dieet. Het is eigelijk je levenstijl veranderen, weer back to the basic. het heeft gewerkt 35 kilo lichter in 2 jaar.
corny.
corny.
6 juni 2009 om 17:17
ik doe al jaren Atkins. gemakkelijk en echt lekker. ik houd niet zo van brood maar tijdens Atkins verlang ik daar naar. en als ik dan flink afgevallen ben, neem ik die boterhammen. ach één kan geen kwaad en nu ik toch bezig ben, deze dag kan ook wel een glas sinas. niets te zien op de weegschaal. volgende dag idem. totdat het vet er weer aan zit. een echte jojo dus. ben nu weer aan het Atkins. ik kijk niet eens op de weegschaal, merk het wel aan mijn kleding.
nynke
nynke
6 juni 2009 om 14:21
Ik ben 2 jaar geleden 25 kilo afgevallen en zit nog steeds op dat gewicht, ik ben gewoon gezonder en bewuster gaan eten en meer gaan bewegen. Ik weet het, het klinkt saai en moeilijk. Maar het is juist het makkelijkste en goedkoopste en gezondste dieet wat er is. Wat ben ik blij dat ik zo ben zoals ik nu ben en voel me daardoor erg goed in mijn vel!
droompie
droompie
6 juni 2009 om 13:40
Leuk allemaal wat hierboven staat, maar als het je niet lukt wat dan. Ik ben nu begonnen ( 11 dagen) met Zuccarin, dit is eigenlijk een voedingssupplement met moerbei extract, maar als je hiervan 2 tabletten met een glas water 15 minuten voor de maaltijd inneemt dan blijft je bloedsuikerspiegel na de maaltijd gelijk en krijg je tussendoor de maaltijden geen honger meer. Ik was heel sceptisch, MAAR HET WERKT ECHT, ben nu 5 kilo kwijt en heb ECHT GEEN TREK tussen de maaltijden door, zelfs als het voor mijn neus staat, dat is echt te gek, je hebt er gewoonweg geen trek in !!!!!!!!!!!!!!!!

Log je in om te reageren! Nog geen lid? Klik hier!

Lees ook!

Nomineer dit artikel voor een Kudos!

   
Log in en nomineer

Gerelateerde artikelen