Artikel

Jong poesje

Jong poesje

Wij krijgen binnenkort een poesje. Zo van de moeder vandaan met een week of 8.

Opvoedtips voor een jong poesje!

Over niet al te lange tijd krijgen we een nieuwe
huisgenoot er bij.
We wilden al heel lang een poesje, behalve mijn man.
Nu hij ergens op visite een jong poesje meegemaakt heeft is hij helemaal om.
We hebben al een optie op een kleintje, maar de moeder is nog zwanger nu.
Nog even geduld dus....
Wie heeft er nog tips voor ons hoe we het de eerste weken aan moeten pakken?
We hebben wel boekjes er over gelezen, maar er is nog informatie en ervaringen welkom!

17 Reacties

vladder
vladder
26 maart 2011 om 17:28
"***princessin Ben jij het maar HARDGRONDIG met mij on eens..en neej ik heb geen ervAring met 25 jaar katten en nu de 2de generatie van 5 katten en allemaal met 6 weken in huis. Moeders zijn het zelf vaak zat met een week of 5 en blijven steeds vaker bij de kleintjes uit de buurt..nou eten /drinken en zindelijk is zo gebeurt.Ja al hou je ze een jaar bij de moeder dan blijven ze lurken!
Shirley26
Shirley26
26 maart 2011 om 10:43
Wat leuk en gezellig een kitten in huis!
princessin
princessin
26 maart 2011 om 08:17
Kittens drinken 6-8 weken melk bij de moeder en leren in die tijd geweldig veel om zich te socialiseren. Eerder weg halen lijkt onschuldig, maar de gevolgen van ongeduld draagt dit katje zijn leven lang met zich mee. En hun baasjes ook!! Ik ben het dan ook hardgrondig oneens met de reactie van eucalipta. Zelf heb ik veel ervaring met katten. Geef ze de tijd om 'groot' te worden. Dan zul je er veel plezier aan beleven. Zoek ook niet de kleinste uit uit het nest,of de sloomste. Bekijk voor je beslist welke jou het beste aanspreekt.
LetTheSunShine
LetTheSunShine
25 maart 2011 om 23:33
Wij hebben zelf 3 katten sinds de kittentijd (niet allemaal tegelijk hoor) en hebben we gewoon met veel liefde opgevoed, zijn nu echt schatjes die je graag troosten en bij je op schoot klimmen. Veel aandacht geven is belangrijk, maar wel met mate, want de kitten moet goed rusten dus een slaapplekje waar het warm is vinden ze heel fijn, want dat doet hun denken aan hun moeder. Je hebt ook van die ophangdingen voor aan de verwarming, die is al snel warm natuurlijk. Verder staat alles er eigenlijk al qua tips, de dierenarts zal ook wel veel tips geven en je hebt genoeg boekjes en stukjes op het internet die kunnen helpen! Veel plezier met het kittentje!
daantje-1968
daantje-1968
25 maart 2011 om 22:51
ik kreeg zelf totaal onverwachts een nestje kittens. 5 stuks. en 1 wilde moeders niet. dus ze probeerde die kleine steeds dood te bijten en daarom is die dus opgegroeid in mn bh. maar die is nu net een hond en als ik roep dan komt die meteen. de anderen waren met de 5 weken al zindelijk en konden echt wel met 6 weken bij moeder weg. dan hebben ze veel aandacht nodig en dan worden het echt gezinsleden en aanhankelijk. maar ik lees hier zoveel verschillende meningen. gewoon kijken wat voor jullie het beste lijkt om te doen. en de plantenspuit en de valeriaan of cat nip maken iedere kat gek op de krabpaal. en in noodgevallen peperolie maken en dat op de meubels smeren waar ze niet mogen krabben. dat heeft bij mijn kittens ongelooflijk goed gewerkt en echt ,ik heb er geen kind aan. zo lief,aanhankelijk en trouw. geweldig!!!
vladder
vladder
25 maart 2011 om 20:15
ach welneej met 6 weken zijn ze er klaar voor dan heeft moeders ook al een eind afstand genoemen...heb al mijn katten nu inmiddels 10 afwisselent altijd vanaf 6 weken in huis gekregen en ging gelijk goed.....eten drinken én zindelijk!!Acg er kan er altijd 1 bijzitten die een dagje of wat langer nodig heeft ....en anders een kruik in de doos erbij
manga
manga
25 maart 2011 om 20:11
Niet voor 8 weken bij de moeder weghalen hoor. Ons oudste poes hebben we gekregen als kitten maar die was echt nog amper 6 weken. Gevolg was dat ze zichzelf niet warm kon houden en uiteindelijk bij de dierenarts onder de warmtelamp terecht kwam. Vermoedelijk had ze op de boerderij ook nog van veevoer gesnoept dus ook haar darmpjes zaten vol. Daarna een raskatertje erbij die jammergenoeg maar 6 jaar is geworden. Nu hebben we sinds oktober een Maine Coon kitten. Hij is pas met ruim 12 weken bij de moeder weggehaald. Stamboom, medische paspoort, ingeënt en ontwormt. Gewend ook om droogvoer van Royal Canin te eten. Heeft bij ons de voorkeur omdat het volledige voeding is en ze er niet van stinken als ze op de bak zijn geweest. Bij ons krijgen ze geen blikjes of zakjes natvoer erbij. Ze gaan er ook van spugen trouwens omdat ze al zo verzadigd zijn van de brokken. Oja onze poes heet Mien (minoush) en de kater heet Jan (Yannick)
neteltje
neteltje
25 maart 2011 om 19:22
Bedankt voor de tips zo ver. Een naam hebben we nog niet voor het poesje. We willen wel graag een vrouwke. Maar of die er bij zit.... Waar we de poes van krijgen wil de poes al met 7 weken geven, maar dat is dan geen goed idee!
lize8523
lize8523
25 maart 2011 om 17:51
ook wij hebben een kitten, we wilde de grijze maar die beet meteen in onze vingers, de zwarte was bang en degene die we genomen hebben kwam spontaan op ons afgelopen en gaf kopjes. eigenlijk heeft zei ons uitgekozen. Een heel lief poesje maar wel met een eigen willetje.
Veentje..
Veentje..
25 maart 2011 om 16:19
Ik geloof dat alle tips inmiddels wel vermeld staan. Niet te vroeg bij de moeder weghalen, plantenspuit constant bij de hand houden, een goede krappaal kopen, belonen met snoepjes. Ik geef mijn kat alleen droogvoer. Als je dat van kitten af aan doet scheelt dit erg in het schooi gedrag (Vind ik. Ze zijn immmers geen vlees gewend, dus weten ze ook niet wat het is). Als je een schoot kat wilt, zul je hem/haar veel heel veel aandacht moeten geven. Heel veel plezier iig. Hebben jullie al een naam bedacht?
wicca1673
wicca1673
25 maart 2011 om 16:18
Allereerst gefeliciteerd, twee jaar terug kwam een vriendin overstuur met zo'n ukkepuk. Ze kon op mijn hand zitten, nu is ze er nog. Ze is nooit meer terug gegaan naar het baasje. Een tip, als ze overal aan krabt behalve aan de krabpaal moet je er wat valeriaan druppels op doen. Toen ik dat deed gebeurde er een wonder. Verder veel tips en sites ook op internet. Gr Wicca
Nicole..
Nicole..
25 maart 2011 om 15:53
Wij hadden de plantespuit in de aanslag. Als ie iets deed wat niet mag, dan ff nat spuiten. Dan weet de kat snel wat wel en niet mag.
Karen-v
Karen-v
25 maart 2011 om 15:28
Leuk hoor, een kitten al moet ik er zelf niet aan denken. Maar net als de anderen vind ik dat het beter is om de kleine minimaal 10 weken bij de moeder te laten. Veel plezier met de kleine.
annelies v
annelies v
25 maart 2011 om 15:02
Gaaf een kleintje, is het een raskatje? maakt verder niets uit hoor. ik vind katjes ook leuk maar onze honden denken daar anders over. veel geluk met het knuffeltje dat gaat komen♥
elisa55
elisa55
25 maart 2011 om 14:21
Probeer het katje een week of tien bij de moeder te laten, onze 2 katers zijn met 6 weken bij de moeder weggehaald, en ze zijn zo gek als een deur. Aanhalen is prima als de heren het uitkomt en ze gaan nog net niet flippen als ze opgepakt worden. Oorzaak, te snel bij de moeder weggehaald. Het verschil was erg goed te merken toen we er een derde poesje bij kregen omdat een vriend ging verhuizen en de poes niet mee kon. Dat was zo'n lief aanhankelijk beestje en was altijd in huis aanwezig waar de mensen waren. Wilde altijd aangehaald worden. Kon voor madame niet lang genoeg duren. En zo hoort het ook. Als het katje lang genoeg bij moeders is geweest heb je er een wereld kat aan!!! Je geduld wordt dan vanzelf beloond hoor.
Chantal.
Chantal.
25 maart 2011 om 13:56
ja iets langer bij moeder maken want dan maakt de moeder de poesjes ook goed zindelijk. kies voor het poesje die het meest ondernemend en 'sociaal' is. en direct naar de dierenarts idd die kan je voorlichting geven over vaccinaties en eventueel steriliseren of castreren. verder zou ik wel een paar dagen vrij nemen van werk plus de eerste weken niet in huis losgooien maar 1 kamer inrichten met kattenbak en (niet naast de kattenbak) de etensbakjes. Want als ze nog heel jong zijn en het huis is groot dan weten ze vaak niet snel genoeg de kattenbak weer op tijd te vinden.
calimerootje
calimerootje
25 maart 2011 om 13:39
Alvast gefeliciteerd met de nieuwe aanwinst. Ik heb maar één tip, haal het kleintje niet te vroeg weg bij de moeder (na 8 weken of nog iets langer) en ga zsm naar de dierenarts. Probeer niet het zieligste poesje uit het nest te halen. Stel consequent grenzen. Zodat poes weet dat ze niet alles mag.

Log je in om te reageren! Nog geen lid? Klik hier!

Lees ook!

Nomineer dit artikel voor een Kudos!

   
Log in en nomineer

Gerelateerde artikelen