Artikel

Koken met cider

Koken met cider

In Frankrijk ben ik er voor het eerst mee in aanraking gekomen: cider. Een voor veel mensen nog onbekend drankje, waar je veel meer mee kunt dan alleen drinken!

Eerst een borrel

Cider is een lekker bubbeltjesdrankje, gemaakt van appels, graderend van zeer droog tot mierzoet.
In Engeland heb ik de kennismaking voortgezet. Een heel andere cider, maar wederom met dezelfde gradaties. Via het Fabulous Food Festival in Haarlem vorig jaar heb ik kennisgemaakt met een van de grootste ambassadeurs van de Britse ciders: Raúl van ciderwinkel.nl. Bij dit festival kon je een proeverij doen van ciders, vergezeld van een lekker stukje 'pie' (hartige, in dit geval vleesloze, taart). Errug lekkurrrrr! ;)
Bij A Taste of Amsterdam in september vorig jaar was ook Raúl met zijn vrouw weer aanwezig met de heerlijkste ciders en aanverwante producten die je kon proeven (en kopen).
Voor oud & nieuw ben ik overstag gegaan voor een lekkere wassail (warme zoete cider) in plaats van de oude bisschopswijn. Ik ga niet meer terug. Dit is gewoon té lekker.
Ik blijk een liefhebben van zowel van de zoetere als de zeer droge ciders. Ook de perenciders vinden bij mij zeer gretig aftrek. En ik heb ook al heel wat vrienden aangestoken.

Maar nu koken

Doordat ik me had aangemeld voor de nieuwsbrief van de ciderwinkel, komen er ook lekkere recepten langs, waarvan al geprobeerd: mosselen met cider. Superlekker!
Ik wil binnenkort nog een stoofschotel met cider maken.
Ik raak zo fijn geïnspireerd door dit product!

En jij?

Ken jij ook het drankje cider? En zo ja, kook je er ook mee? En (weer) zo ja heb je nog leuke recepten?

Alvast een voorproefje

Mussels and Cider
* een halve kilo mosselen
* 250 ml medium of droge Britse cider (geen fabriekssoorten)
* twee hele teentjes knoflook, ongepeld
* een klein theelepeltje 'gecrushte' zwarte peperkorrels
* een flinke ui, klein gehakt
* een scheut olijfolie
* (evt. verse) laurierblad

Warm de olijfolie op in een lage platte pan en bak ui, peperkorrels, knoflook en laurierblad korte tijd. Was de mosselen goed, verwijder kapotte mosselen en welke na een paar tikken open blijven. Voeg de cider aan de pan toe en breng het geheel zachtjes aan de kook. Daarna kunnen de mosselen erbij. Meteen een deksel erop plaatsen en 2-3 minuten stomen totdat de schelpen open zijn. Gooi mosselen die dicht blijven weg.
Serveren met brood waarmee het heerlijke 'mosselvocht' kan worden opgesopt. En natuurlijk een glas goed gekoelde cider erbij.

302 Reacties

Martinandre
Martinandre
17 maart 2012 om 23:34
Ik heb cider vorige week pas ontdekt. Op een calorielijst. Cider 5% bevat ook niet al te veel calorieën. Maar eerlijk gezegd heb ik moeten googlen om 'n voorbeeld hiervan te vinden. Ik kwam nog niet verder dan 't Strongbow Gold van Heineken.... eerst maar eens proeven of 't bevalt.
maria3245
maria3245
13 maart 2012 om 22:08
Wat een goed idee. Daar was ik nog niet op gekomen. Wel vaak met bier gekookt maar nooit met cider. Ga ik echt een keer proberen! Bedankt voor de tip!
eltjored
eltjored
10 maart 2012 om 09:04
oma kookte en bakte vroeger ook al met alcohol, maar zij gebruikte vaak rode wijn of bier
liska44
liska44
8 maart 2012 om 22:47
Ben dol op cider maar was nog nooit op het idee gekomen dat je er ook mee kunt koken. Leuk!
hbh
hbh
8 maart 2012 om 11:48
goed idee, koken met cider, lekker fris! ben gek op cider, fris maar ook verraderlijk omdat je snel teveel drinkt, slobbert heerlijk weg~!!
mnie
mnie
8 maart 2012 om 00:15
Dat is zeker iets om eens te proberen!
Marian1
Marian1
7 maart 2012 om 16:03
Ik ben er dol op en kocht het altijd in Frankrijk en Engeland op vakantie. Nu het hier ook verkrijgbaar is hoeft dat natuurlijk niet meer. Koken heb ik er nog niet mee gedaan.
GERK
GERK
2 maart 2012 om 23:29
nog nooit met cider gekookt maar ga het zeker proberen
Corine91
Corine91
2 maart 2012 om 20:44
nog nooit met cider gekookt
petra9824
petra9824
2 maart 2012 om 19:03
Ja natuurlijk ken ik cider. Ik ben gek op Frankrijk en op frans koken. Ik gebruik cider vaak in een stoofpot. Erg lekker.
andrea025097
andrea025097
2 maart 2012 om 17:21
Welke cider uit supermarkt is het meest geschikt?
riaenfrits
riaenfrits
2 maart 2012 om 17:20
Zelf ben ik een liefhebber van appelwijn Dus van appels maar dan suiker toegevoegd. Ik heb nog geen ervaringvmet koken met cider. Wel met witte of rode wijn van druiven daar kook ik vaak mee. Geeft een heerljke smaak aan het vlees
Sleurhut
Sleurhut
2 maart 2012 om 16:21
Vind het niet lekker om zo te drinken, maar ermee koken is altijd de moeite waard om te proberen, wie weet hoe het dan smaakt.
Annet58
Annet58
2 maart 2012 om 15:14
is cider niet een soort appelsap met alcohol en een beetje koolzuur?
elka
elka
2 maart 2012 om 14:42
We kwamen cider ook volop tegen in het westen van de Verenigde Staten. Er waren verschillende merken en sommige soorten cider golden echt als superieure kwaliteit. De prijs was er dan ook naar. We hebben er zelf ook met veel plezier van gedronken.
Sanhe
Sanhe
2 maart 2012 om 13:53
Nog niet eerder gezien, koken in cider! Zou zelf het recept wel aanpassen. Geen mosselen... Smiling
lauraenzo
lauraenzo
2 maart 2012 om 12:14
cider is toch Engels?
Youandi
Youandi
2 maart 2012 om 11:44
mmmm eens uitproberen hoor
MissieChrissie2...
MissieChrissie2...
2 maart 2012 om 01:47
nooit van gehoord
marian2409
marian2409
1 maart 2012 om 22:57
nooit van gehoord, maar ga het toch proberen
adrie19
adrie19
1 maart 2012 om 22:28
ik ken het niet maar ga het zeker proberen
gerrit1951
gerrit1951
1 maart 2012 om 22:22
cider lekker in een gals of in een gerecht maakt mij niets uit
Useless
Useless
1 maart 2012 om 22:17
Heb wel een ciderbier gehad geloof ik
macmama
macmama
1 maart 2012 om 20:52
Mosselen, bleh...
sietske7809
sietske7809
1 maart 2012 om 20:51
leker
felix1711
felix1711
1 maart 2012 om 18:55
lijkt mij persoonlijk niet erg lekker maar smaken verschillen ik ben ook niet echt een liefhebber van wijn of andere alcoholische dranken dus om er dan mee te gaan koken nee
vlinder25
vlinder25
1 maart 2012 om 18:46
ga het proberen lijkt me heerlijk
Dien722
Dien722
1 maart 2012 om 18:43
Ken het niet.
merel8035
merel8035
1 maart 2012 om 18:08
vast heel lekker!
katjavan
katjavan
1 maart 2012 om 17:56
Aangezien we 15 liter zelfgemaakte cider hebben staan, die van de zomer drinkbaar zou moeten zijn, ben ik erg blij met de recepten!

Log je in om te reageren! Nog geen lid? Klik hier!

Lees ook!

Nomineer dit artikel voor een Kudos!

   
Log in en nomineer

Gerelateerde artikelen