Kwaliteit kunststof kozijnen

We overwegen om nieuwe kozijnen te laten plaatsen, maar twijfelen tussen hout en kunststof. Welke woningbezitters met kunststof kozijnen van 10-25 jaar oud kunnen hun ervaringen doorgeven? Valt de kwaliteit en het onderhoud mee/tegen?

Voor- en nadelen

Kunststof heeft als belangrijkste voordeel dat het onderhoudsvrij is. Hout moet telkens opnieuw geverfd worden en tijd is een kostbaar goed...
Toch heeft kunststof misschien meer nadelen dat ons de kozijnenverkopers willen vertellen. Een groot nadeel is dat de ramen naar binnen opengaan, bijvoorbeeld. En dat je niets in het kunststof (voor raambekleding) kunt bevestigen. Kunststof ramen kunnen overigens wel naar buiten opengaan, maar dan heb je een lelijk kozijn met oerlelijke scharnieren.
Verder lees ik op internet verhalen dat de kitlaag het begeeft (dus toch weer onderhoud) en dat het kunststof dof wordt. Tja, en een mooi uiterlijk van het huis telt wel mee!
Men zegt dat kunststof kozijnen wel goedkoper zijn dan houten, maar dat moet ik nog onderzoeken. Verder hebben kunststof kozijnen een hogere isolatiewaarde.

Vergelijkende tests

Helaas bestaan er geen vergelijkende test van kozijnen. Dit is ook heel lastig, want je kunt bijvoorbeeld een goed profiel hebben (het plastic), maar een slecht kozijn (zoals het in elkaar is gezet, en dan gaat het vooral om de verbindingen). Dus zowel het profiel als de kozijnenfabriek is belangrijk!

Oproep

Wie wil zijn/haar ervaringen doorgeven?
Alvast bedankt!

15 Reacties

fairy tail
fairy tail
14 augustus 2011 om 11:34
Wij hebben nu zo'n 10 jaar kunststof kozijnen en dat bevalt ons prima. Ik zou geen houten kozijnen meer willen. In al die jaren zij ze ook nog niet verkleurd. regelmatig een sopje erover is al voldoende.
Ton
Ton
23 juli 2011 om 15:58
Kunststof kozijnen 1 keer per jaar goed schoonmaken dan word het niet dof. Lelijke scharnieren als ze naar buiten open gaan ??? Nu ziet er net zo uit als bij hout hoor. Misschien gewoon eens bij wat meer leveranciers eens gaan kijken en vergelijken.
esli_n
esli_n
23 juli 2011 om 15:54
wij krijgen over een maan of wat kunstof.echt spannend veel mensen hebben ook verschillende meningen over alles. ik vind het moeilijk om nog te weten wat wel of niet slim is ....
paul4529
paul4529
21 juni 2011 om 07:36
Kunststof. Hoe ziet er het er over 15 jaar uit, nu we door de regering gedwongen worden om niet zo vaak meer te verhuizen als we willen? Zijn er goede onderhoudsproducten? Maar voorkom je na 15 jaar dat je kunststofkozijn gezandstraald is door de zandkorreltjes die door de wind worden meegevoerd? Men andere woorden wordt het oppervlak niet ruwig?
F l e u r
F l e u r
20 juni 2011 om 21:48
Kies je voor gemak dan kunststof en als je het mooi vindt dan kies je voor esthetisch, dus hout Smiling
Granny46
Granny46
20 juni 2011 om 20:42
Tis heel persoonlijk denk ik! Scheelt veel schilderwerk. En zemen met doe je toch ook het houtwerk of kunststof. Laat je goed voorlichten door een onafhankelijk iemand.
ijssel
ijssel
20 juni 2011 om 19:34
wij hebben hardhout,maar ik weet dat de woningbouw geen kunstof meer gebruikt, maar weer overgegaan op hout, kunstof moet je om het mooi te houden goed schoongehouden worden en 2x per jaar in de was gezet
girasol
girasol
20 juni 2011 om 17:53
ik heb er wel ervaring mee, mijn man plaatst kozijnen.Er zijn zelfs kozijnen met houtnerv.Zelfs in Amsterdamse grachtenpanden worden ze geplaatst.Dit noemt men retro.Kunststofkozijnen zijn onderhoudsvrij, met HR++ glas.En als jij de ramen lapt en het kozijn ook eventjes meeneemt, is er niets aan de hand. Als jij wil kan ik jou wat laten toekomen. Groetjes Girasol
moniqueyyy
moniqueyyy
20 juni 2011 om 17:30
Wij hebben hout. We hebben wel kunststof boegdelen en dat scheelt enorm veel schilderwerk.
angelique7227
angelique7227
20 juni 2011 om 17:28
Wij hebben kunststof gehad en hebben nu houten kozijnen. Ik ben blijer met mijn houten kozijnen hoor. Het staat ook gewoon veel mooier vind ik.
annelie2831
annelie2831
20 juni 2011 om 17:24
hier zitten de kunsstofkozijnen er vanaf najaar 2000 in. En ze zien er nog helemaal prima uit. buitenkant is cremekleurig met donkergroen, en nog helemaal niets verkleurd (tenminste het is me niet opgevallen dat de kleur nu anders is als 11 jaar geleden;)) Ik ben er nog steeds helemaal blij mee.
gremmen
gremmen
20 juni 2011 om 17:12
Kunststof kozijnen hebben wel onderhoud nodig. Je moet ze dan in de autowas zetten. Het schijnt dat ze dan ook niet geel worden.
annelies v
annelies v
20 juni 2011 om 15:52
Witte kunststof kozijnen vergelen op den duur en kunnen niet geschilderd worden, ik vind hout echt wel mooier.
kosaf30
kosaf30
20 juni 2011 om 14:58
Ik hen hier geen ervaring mee. Vind het heel verstandig om dit goed uit te zoeken. Succes!
moeders
moeders
20 juni 2011 om 14:20
Onze ramen gaan naar binnen open en we hebben rode kozijnen. Vind het mee vallen qua kleur hoe ze er nu uit zien. Zit er nu bijna 3 jr in.

Log je in om te reageren! Nog geen lid? Klik hier!

Lees ook!

Nomineer dit artikel voor een Kudos!

   
Log in en nomineer

Gerelateerde artikelen