Artikel

Namen van je kinderen

Namen van je kinderen

Hebben jou kinderen één of meerdere namen en wat vind je belangrijk bij namen? Hoe zoek je ze uit? op klank of betekenis?

Namen van je kinderen

Hoeveel namen hebben jou kinderen? één of meerdere namen? en waarom? Heb je je kinderen vernoemd of zijn het doopnamen?
Als je voor meerdere namen (2 of 3) bent gegaan hoe heb je die dan gekozen?

Betekenis van de naam/namen

Vind je de betekenis van de namen belangrijk?
Toen jullie een naam kozen, kozen jullie dan op klank of op betekenis of iets anders? Moest het een bepaalde betekenis hebben of vind je dat totaal niet belangrijk?
Waar let je op bij de naam of namen van je kind?

Een naam is toch zeer belangrijk!

Een naam is toch zeer belangrijk, je kind moet het er toch zijn hele leven mee doen en je geeft ook een stukje persoonlijkheid mee vind ik.
Daarom is het belangrijk namen zorgvuldig uit te kiezen en goed over na te denken.
Sommige namen roepen vooroordelen of associatie's op.

Hoe wij het hebben gedaan...

Wij geven al onze kinderen 3 namen, één roepnaam en nog 2 namen. Geen doopnamen en ook geen vernoeming.
Wel 3 namen die we héél bewust onze kinderen willen meegeven, ook als een stukje persoonlijkheid voor hen.
We kiezen niet in de eerste plaats op de klank maar wel en vooral op de betekenis van de namen.
We willen onze kinderen een betekenis meegeven, een identiteit.
Zo kiezen we dus heel bewust 3 namen uit die we hen willen meegeven en bij hen passen qua betekenis en bv herkomst.
Wij vinden de betekenis héél erg belangrijk!! Daar 'selecteren' we op.
Ik noem geen namen van mijn kinderen uit privacy, meer betekenissen die wijn bv gegeven hebben zijn 'Dochter van YAHWEH' of 'Geschenk van YAHWEH' of 'geliefde' of 'de HEER is mijn God' of 'mooie parel' of 'vreugde van haar vader' of 'Genade' en zo verder.....
Dat vinden we belangrijker dan de mooie klank, al kiezen we daar natuurlijk ook op uit. Ik vind dat mijn kinderen ook allemaal hele mooie namen hebben, die goed klinken en je goed kan uitspreken.

En nu zijn we 3 namen aan het uitzoeken voor ons kindje wat eind december geboren wordt, dat is toch een heel werk.
Of 6 namen eigenlijk he, voor jongen of meisje.
En dat is toch wel heel belangrijk, want we willen ze weer zo'n mooie betekenis meegeven en zo'n mooi geschenk als naam.
Een naam is toch een geschenk en zéér belangrijk!
Dus er kruipt best veel tijd in, maar we hebben er al een paar....

Hoe doen jullie dat/hoe hebben jullie dat gedaan?

Wat is jullie ervaring in je kindje een naam of namen geven en waarom?

Bedankt!!

42 Reacties

Esther1974
Esther1974
5 november 2010 om 11:23
Wij hebben lang over de naam nagedacht. We hebben zelfs het 100.000 voornamenboek gelezen. Onze voorkeur ging uit naar een naam die je niet vaak hoort. Toen ik in de klas zat waren er nog twee die Esther heette en dat vond ik echt vervelend. Uiteindelijk heeft ze 5 namen gekregen omdat ze bij elkaar horen.
brennie13
brennie13
30 oktober 2010 om 11:32
Mijn zoon heet Dimeo Armando. Dimeo is eigenlijk een Italiaanse achternaam..Di- Meo. Heb dat gewoon tegen elkaar geschoven en zijn 2e naam zou eigenlijk Amando zijn maar zo'n 19 jaar geleden kwam opeens het Kruidvat met een geurtje dat Amando heette dus toen hebben we er maar een R tussen gezet. Dimeo Armando dus. Het leuke van de naam Dimeo is dat , zover ik weet, niemand zo heet!!
lani
lani
24 oktober 2010 om 16:04
Ik vond het heel belangrijk dat mijn kinderen een naam meekregen die uniek waren, dus niet zo populair zijn. Mijn nichtje bijv heeft een populaire naam en zit met nog 3 in de klas. Zij worden met de achternaam aangesproken, om duidelijk te zijn om wie het gaat -> niet leuk dus!!! De door ons uitgekozen namen komen dus niet vaak voor. Ze hebben overigens ieders 1, vond ik meer dan genoeg. Betekenis is kalm en bemind, maar daar is het niet op uitgekozen.
Tecodi
Tecodi
22 oktober 2010 om 23:22
ik heb er drie de eerste van mijzelf en de twee andere twee van mijn oma's mijn man heeft er een en mijn kinderen hebben er een gewoon een naam die van hen zelf is en niet vernoemd naar iemand anders mijn oma's zuster was vernoemd naar oma en haar broer naar opa en toen kwam mijn oma en werd niet vernoemd naar die oma maar naar degene die was overleden en zij kreeg nooit iets van de oma waar de andere twee naar vernoemd waren
Renatemvd
Renatemvd
22 oktober 2010 om 22:08
Wij hebben ons dus niet laten leiden door de betekenis van een naam, maar puur op wat we mooi vinden en bij onze kinderen vinden passen.
Renatemvd
Renatemvd
22 oktober 2010 om 22:07
Al een paar jaar vóór ik zwanger was hoorden wij een naam, die we allebei heel mooi vonden. Deze naam heb ik in mijn gedachten opgeslagen. Toen ik zwanger was van onze dochter, wisten we ook meteen: deze naam wordt het: Danique. Omdat we graag twee namen mee wilden geven, begon toen het puzzelen welke naam erbij paste. Een andere naam die we erg mooi vonden, Daniëlle, had dezelfde eerste letters en nog een andere naam die in ons lijstje hoog scoorde, Nikita, begon met de tweede lettergreep van door ons gekozen naam. Haar roepnaam is dus Danique, maar Daniëlle Nikita is de naam voluit. Voor onze zoon wilden we heel graag een keltische naam. De namen die wij elk opperden, vond de ander niet mooi. Tot we uiteindelijk 2 maand voor de bevalling met deze naam kwamen: Kieran. Ook voor hem wilden we graag een tweede naam, maar hier kwamen we niet uit. Op het moment dat hij geboren was en we hem zagen was de twijfel over: Kieran Jamie is zijn volledige naam.
lia
lia
22 oktober 2010 om 21:46
wij hebben een naam gekozen die wij allebei mooi vonden en omdat haar vader een italiaanse achernaam heb.dus werd het sylvana
lilac_wine
lilac_wine
22 oktober 2010 om 21:36
Nog geen kinderen, maar wel naar namen aan het zoeken. Vind het erg leuk om te zien wat voor namen mensen hebben en welke namen wanneer erg 'hip' zijn. Heb ook al een aantal jongens en meiden namen opgeschreven die me bij zijn gebleven. Zo kan je tegen de tijd dat ze er wel aankomen kijken of de namen nog steeds niet vervelen.
NK
NK
22 oktober 2010 om 21:14
Ik zou gewoon een naam kiezen die ik mooi vind. Mijn ouders hebben mijn naam pas op het allerlaatste moment vastgezteld (paar uur voor mijn geboorte). Ze wisten niet zeker dat ik een meisje zou zijn, maar mijn moeder had een heel erg sterk vermoeden na 2 zonen.
NK
NK
22 oktober 2010 om 21:13
Ik zou gewoon een naam kiezen die ik mooi vind. Mijn ouders hebben mijn naam pas op het allerlaatste moment vastgezteld (paar uur voor mijn geboorte). Ze wisten niet zeker dat ik een meisje zou zijn, maar mijn moeder had een heel erg sterk vermoeden na 2 zonen.
fontein
fontein
22 oktober 2010 om 21:09
Onze kinderen zijn vernoemd en hebben ook meerdere namen. Wij vinden het zelf wel mooi om iemand van de familie te vernoemen, zodat de naam verder gaat. En de persoon wie vernoemd is altijd in herrinnering blijft. Onze jongste wordt over een paar maanden ook verwacht, maar wij hadden al gauw een naam, voornaam vond ik al veel langer leuk en de tweede naam is ook weer een vernoeming. Namen uitzoeken op betekenis om ze zo een indentiteit mee te geven vind ik een ook een mooi idee.
Herjanne
Herjanne
22 oktober 2010 om 21:00
Onze zoon heeft de 2 officiële van mijn schoonvader, onze dochter de naam van mijn moeder en de naam van mijn overleden tweelingzusje. Zo staan ze ingeschreven. Als roepnaam hebben ze een naam die begint met de voorletter van hun eerst naam, en tevens een naam die we mooi vonden. Wij vonden het leuk om te vernoemen, maar niet om die namen ook werkelijk te gebruiken.
Sweet Lady
Sweet Lady
22 oktober 2010 om 20:05
Oh mooi, ik vond "de schoonvader van Mozes" ook een zeer mooie naam! Alleen was mijn schoonbroer ons voor! Niet erg, nu heeft onze 2de zoon ook een mooie naam, nu is het de broer van Mozes geworden, we bleven maar in de familie van Mozes haha!
Viane
Viane
22 oktober 2010 om 19:54
onze dochter heet "meisje sta op"en onze zoon is de "schoonvader van Mozes"In die tijd waren we erg bezig met zoeken!.fijne zwangerschap en een gezonde baby straks.
Sweet Lady
Sweet Lady
22 oktober 2010 om 19:53
Pipstudio: onze kinderen hebben ook allemaal Bijbelse namen met een mooie betekenis. Ik vind dat heel erg waardevol.
pipstudio
pipstudio
22 oktober 2010 om 19:51
Ik heb (nog) geen kinderen, maar ik zou ze graag Bijbelse namen willen geven. Ik vind dat een mooi idee en het lijkt me mooi en leuk dat mensen aan onze kinderen hun namen kunnen zien dat wij Christelijk zijn.
kaktakleppie
kaktakleppie
22 oktober 2010 om 19:39
Mijn zoon heet Mike als roepnaam en zn andere namen zijn Jan en Boudewijn, vernoemd naar de vaders van mn man en mij. Geen speciale betekenis eigenlijk, ik wilde ons kindje vernoemen naar de ouders. Als initialen heeft hij dus MJB en staat prachtig bij onze achternaam. Succes met de keuze van de namen!
mariah1965
mariah1965
22 oktober 2010 om 19:33
we hebben onze dochters 1 naam gegeven, gemakkelijk met alle formulieren enzo.
lucky90
lucky90
22 oktober 2010 om 19:26
Zowel zoon als dochter zijn vernoemd, maar we hebben de ouderwetse namen wat gemoderniseerd. Het is dat we er leuke roepnamen van konden maken, anders hadden we ze niet vernoemd, dat moet ik wel bekennen. Let ook op de initialen en of de naam bij de achternaam past.
Golden Retrieve...
Golden Retrieve...
22 oktober 2010 om 18:49
Toen ik zwanger was kregen we een namenboekje van collega's van mijn man. Mijn man heeft namen opgeschreven die hij mooi vond, ik ook. Daarna kreeg ik zijn lijstje en streepte de namen door die ik niet mooi vond, hij deed dat bij mijn lijstje. En de namen die overbleven , daaruit hebben we samen de keuze gemaakt.
miepje83
miepje83
22 oktober 2010 om 18:17
Ons zoontje heeft 2 namen. de roepnaam omdat we die mooi vonden en de tweede naam is een afkorting van zijn vaders naam.
angelaatje
angelaatje
22 oktober 2010 om 17:48
Wij hebben geen kinderen, maar ik heb 4 namen roepnaam en 3 doopnamen en mijn liefst 6!!! roepnaam en 5 doopnamen. Hele familie moest denk ik vernoemd worden haha. Wel een heel gedoe met formulieren hoor!!! Maar ik vind het wel sjiek.
moarie
moarie
22 oktober 2010 om 17:30
Ik heb 3 namen;1 roepnaam en 2 doopnamen....mijn roepnaam (Mariska) vonden mijn ouders gewoon een leuke naam en mijn doopnamen zijn de namen van mijn vader en moeder (Femia Simone)
jeanette-geloof...
jeanette-geloof...
22 oktober 2010 om 17:21
Mijn kinderen hebben ieder 2 namen. Mijn zoon heet voluit Wouter Matthijs, Wouter naar zijn opa (van vaderskant). En mijn dochter heet Willeke Elvera, Willeke naar allebei de oma's. En van die namen hebben we hun roepnaam gemaakt.
zedna
zedna
22 oktober 2010 om 17:05
mijn oudste is vernoemd naar zijn vader, vadersvader en daar de vader van. Zijn roepnaam is vernoemd naar de Noorse God Thor (dondergod) mijn jongste is vernoemt naar mijn vader en zijn vader, de roepnaam hebben we bij Thor gezocht en dat is Tyr geworden, ook een Noorse god (krijgsgod) Toen de jongste geboren was stond ons een "verrassing" Het bleek namelijk dat de 2 Goden Tyr en Thor in hetzelfde tijdperk "geleefd" hebbe nen samen de Helle hond verslagen hebebn in het tijdperk met de naam Ragnarok. Wij hopen natuurlijk ook dat deze 2 broertjes samenwerken . Thor betekend ook donderdag en Tyr Dinsdag
Sweet Lady
Sweet Lady
22 oktober 2010 om 17:03
Mooi, wij hebben bij ons eerste dochtertje ook als 3de naam Joanna, dat betekend hetzelfde!
daniellepf
daniellepf
22 oktober 2010 om 16:53
Mijn jongens hebben ook 2 namen. Allebei hebben ook een doopnaam die zoiets van God is genadig of geschenk van Gos betekenen. Bij de eerste was dit toeval omdat die vernoemd is naar de opa's (Jan Jacobus, roepnaam is wel moderner) en bij de 2e is dit bewust gedaan en we vonden als 2e naam Jonathan zo mooi.
afrieko
afrieko
22 oktober 2010 om 16:53
Onze oudste is heeft zijn namen te danken aan een lieve oom, een te gekke kameraad die op dat moment altijd voor ons klaar stond en mijn vader, De kameraad had in zijn namen maarten zitten, mijn vader Marinus, maar dat vonden we niet zo geslaagd, dus is het maarten geworden. Onze tweede zoon heet Maurits, ook naar mijn vader en Gertjan, naar de nadere opa en dezelfde lieve oom en onze dochter heet Anna, naar grootoma, oma en moeder en Simone van de andere oma, die Gezina oftewel Sien heet. Vonden we niet zo mooi, daarom hebben we daar Simone van gemaakt.
Jolanda845
Jolanda845
22 oktober 2010 om 16:46
Mjn dochter heer Jade Yolande (Jade mooie naam en Yolande naar mij - Jolanda) Onze zoon Rick Marten (Rick leuke naam marten is de 2e naam van zijn vader). Suc6
Ingrid8879
Ingrid8879
22 oktober 2010 om 16:45
Mijn kinderen hebben een roepnaam en 3 doopnamen. De roepnaam hebben we bewust gekozen voor een die niet alledag voor komt. De doopnamen zijn wel vernoemd aan de peetopa. Zo hebben ze toch een eigen indentiteit, maar hebben ze ook hun afkomst in de namen. Wij vonden dat toen (11 en 9 jaar geleden) heel belangrijk en nu nog steeds.

Log je in om te reageren! Nog geen lid? Klik hier!

Lees ook!

Nomineer dit artikel voor een Kudos!

   
Log in en nomineer

Gerelateerde artikelen