Artikel

Nijnagels, gescheurde en gespeleten nagels...knap lastig.

Nijnagels, gescheurde en gespeleten nagels...knap lastig.

Die kleine ongemakjes aan je vingers, knap lastig.

Nijnagels, gespleten nagels, afgescheurde nagelhoekjes... bron van irritatie

Onze handen zijn de hele dag in de weer, ze zitten in water, wassen af, boenen, poetsen, schrijven, werken, strelen en nog veel meer.kennen vaak geen minuut rust. Logisch dat ze heel veel te verduren hebben, weer , wind, warmte ,kou. Al die factoren hebben invloed op onze handen maar ook op onze nagels. Vaak zijn er van die geniepige irritaties zoals die losse harde stukjes aan de zijkant van je nagels , nijnagels. Echt pijnlijke ongemakjes.Ik moet ze er altijd tussen uit trekken, omdat ze steeds pijnlijker worden bij stoten enzovoort. Niet prettig kan ik je wel vertellen.Broze nagels ook zo'n leuk ongemakje. Ze breken af. Ik vet mijn handen goed in, maar heb nu eenmaal heel droge handen. Omdat ik niet de enige zal zijn met dit soort problemen ben ik op het net naar tips gaan zoeken. Doe er je voordeel mee,die kleine pijnlijke ongemakken zijn echt niet leuk.Wat is er te doen aan broze nagels?
Broze nagels zijn vaak het teken van een tekort aan vitamine A of eiwitten. Meer eieren en zuivelproducten eten is het devies. Wat ook kant helpen: je nagels regelmatig een minuut of vijf in een bakje olijfolie of een mengsel van warm water en speciale nagelolie houden. Zo worden ze steviger en breken minder snel af. Vijl je broze nagels zo recht mogelijk; in een puntvorm breken ze sneller af.En tegen splijtende nagels?
Bij splijtende nagels laat de bovenste laag van de nagels los en die laag splijt weer in verschillende lagen. Dit gebeurt meestal als je veel met schoonmaakmiddelen werkt. De remedie is simpel: je nagels kort afknippen, driemaal daags herstellende nagelcrème inmasseren en handschoenen aandoen als je schoonmaakt.Kun je iets doen tegen die losse, harde stukjes aan de zijkant van de nagel?
Die losse harde stukjes aan de zijkant van je nagels heten nijnagels. De oorzaak hiervan kan een tekort aan foliumzuur zijn. Maar je kunt ook erg last van erg dorge handen hebben. Smeer je handen in met handencrème en eet foliumzuurrijke groenten zoals broccoli, spinazie en spruitjes. Je kunt ook foliumzuur tabletten slikken.

En tegen witte plekjes op je nagels?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn die witte plekjes op je nagels geen teken van calcium gebrek (kalkgebrek) Ze ontstaan als je nagels niet goed aan het nagelbed hecht. Er vormen zich dan kleine luchtbelletjes, die eruitzien als witte vlekjes. Ze verdwijnen als je regelmatig je nagels lakt. Door de beschermende laklaag verdampt er minder vocht uit je nagels waardoor de hechting verbetert.
Wat te doen als je last hebt van nagelriemen die vastzitten aan je nagels?
Te strak zittende nagelriemen kunnen oneffenheden op je nagels veroorzaken en de groei van je nagels belemmeren. Week je nagelriemen daarom regelmatig in warmwater met wat badolie tot ze zacht zijn en masseer je nagelriemen daarna met amandelolie of een speciale nagelriemcrème. Lat de olie direnminuten inwerken en duw je nagelriemen voorzichtig terug met een zogenaamd bokkenpootje. Smeer je nagelriemen ook regelmatig in met een vette crème en duw ze tijdens het insmeren zachtjes los.• Eet gezond
• Masseer je nagels regelmatig al dan niet met een nagelcrème of olie
• Let op je nagelriemen
• Vijl in één richting
• vijl de nagels in een zo recht mogelijk vorm: ronde nagels zijn minder sterk
• Papieren vijlen zijn beter dan metalen vijlen
• Vergeet de polijstvijl niet!!!
• Vijl nooit vanuit de hoeken van je nagels ze kunnen dan sneller inscheuren.

2 Reacties

Irene12141914
Irene12141914
30 juli 2009 om 12:04
Een hele uitleg. Maar ga vanavond het bakje met de olijfolie proberen... ben benieuwd!
margje
margje
30 juli 2009 om 10:19
duidelijk! bedankt voor dit uitgebreide verslag

Log je in om te reageren! Nog geen lid? Klik hier!

Lees ook!

Nomineer dit artikel voor een Kudos!

   
Log in en nomineer

Gerelateerde artikelen