Artikel

Tips voor het bakken van speltbrood

Tips voor het bakken van speltbrood

Ik heb een vraag en ik hoop dat iemand me hiermee kan helpen.

Ik bak graag zelf brood (in een broodbakmachine), maar mijn speltbrood wil om de een of andere reden niet lukken. Het lijkt niet goed te rijzen, en is dus erg compact en nogal droog.

Luchtiger

Wie kan mij tips geven over hoe ik het luchtiger krijg? Heb al geprobeerd een ei en extra gist en/of water toe te voegen en dit helpt wel iets, maar niet genoeg. Of kan ik het voortaan beter in de oven bakken?

Alle tips zijn welkom. Ik mag namelijk vanuit mijn dieet enkel speltbrood eten en vind dat toch handiger voor de lunch op mijn werk dan salades ed.

79 Reacties

seolenna
seolenna
3 mei 2012 om 14:15
Bedankt voor de tips. Ik ga het proberen met een extra ei!
marlies s
marlies s
7 april 2011 om 22:53
mijn dochtertje mag geen tarwe, geen suiker, geen melk en geen gist.(neem dus wijnsteenzuurbakpoeder) Ik heb nu 2 broden gebakken waarvan de 1 te zacht/nat bleef en de 2e redelijk, maar te zout was. Ik ben veel aan het googlen, en het moet gaan lukken.het speltbrood van de bakker vind ze te zuur(smaakt zoals het harde duitse zure brood)
stekjes
stekjes
22 januari 2011 om 18:27
Ik heb nooit van speltbrood gehoord ik zal eens hier bij de molenaar er naar vragen.Hij zal het meel wel verkopen.
Oma Tiny
Oma Tiny
16 januari 2011 om 18:48
Voor mijn dieet mag ik ook geen gist voor de werking van de darmen.daarom eet ik zuurdesembrood van speltmeel. Meer gist zou ik je daarom ook niet aanraden misschien iets meer olie of water
Mariska78
Mariska78
14 januari 2011 om 23:17
Speltbrood is erg lekker zeker als je heb nog een beetje warm hebt met een beetje chocolade pasta
josed
josed
12 januari 2011 om 22:17
wat is speltbrood
ingrid7589
ingrid7589
12 januari 2011 om 16:19
je kunt eerst het water in de bakblik doen dan het meel en dan gist en olijfolie en je kunt er een klein beetje wit meel in doen dat maakt het wat luchtiger.ik doe 100 gram wit meel en dan 400 gram speltmeel.
marianna1952
marianna1952
12 januari 2011 om 15:39
speltbrood eet ik al heel lang, in Salland wordt spelt verbouwd en de plaatselijke bakker bakt hiervan brood. Erg lekker.
Ingrid1493
Ingrid1493
12 januari 2011 om 14:52
Ik heb onlangs voor het eerst bij iemand speltbrood gegeten. Vond het erg lekker en is erg gezond. Heb een broodbakmachine en ben dan ook erg blij met het recept wat iemand hieronder gaf.
Tiety2824
Tiety2824
12 januari 2011 om 14:19
Veel mensen verdragen tarwe niet zo goed. Speltmeel staat erom bekend dat het iets moeilijker rijst. Wij gebruiken gewoon wat extra gist en dan hebben we een prachtig brood. Ik gebruik nooit vit. C. in het brood, ook geen melkpoeder.
ChantalB1988
ChantalB1988
12 januari 2011 om 11:58
lekker!!
e j6324
e j6324
12 januari 2011 om 11:05
lekker en gezond
dolfijnekim
dolfijnekim
5 januari 2011 om 00:36
Ik heb geen ervaring met speltbrood maken, had er eigenlijk ook nog nooit van gehoord.
murrl
murrl
4 januari 2011 om 19:27
hmm, wat is speltbrood?
anna3544
anna3544
4 januari 2011 om 19:16
Ik vind speltbrood erg lekker je kunt het bij c looo kant en klaar kopen en is luchtig en lekker knapperig. je kunt ook een half brood kopen dan he je steeds vers..iets duurder als ander brood .
thisisasanne
thisisasanne
4 januari 2011 om 18:47
natte theedoek over het deeg leggen?
_Nienke_
_Nienke_
4 januari 2011 om 17:56
sorry, maar het lijkt mij niet zo heel erg lekker
sportfreak
sportfreak
4 januari 2011 om 15:34
ik zag in de c1000 winkel spelt knäckebrot,dat idee??maar ik zie t al staan bij iemand
Daan
Daan
4 januari 2011 om 13:37
Hallo, ik ben sinds kort ook voor mijn man speltbrood aan het bakken, het is natuurlijk iets steviger als gewoon brood maar zo doe ik het : Eerst doe ik 10 gram gist in de broodmachine, daarna 750 gram speltbloem/meel daarna weeg ik rietsuiker (15gr), zout (10 gr) en olie (15 gr) bij elkaar op de weegschaal en voeg ik dat ook toe. Daarna doe ik er 450 ml water erover heen en zet ik de broodmachine aan op gewoon brood, 750 gram en middel gekleurd. Hoop dat je hier iets aan hebt. Succes, het is zowieso een beetje uitvogelen. Je kunt ook boter ipv olie gebruiken etc.
Daan
Daan
4 januari 2011 om 13:37
Hallo, ik ben sinds kort ook voor mijn man speltbrood aan het bakken, het is natuurlijk iets steviger als gewoon brood maar zo doe ik het : Eerst doe ik 10 gram gist in de broodmachine, daarna 750 gram speltbloem/meel daarna weeg ik rietsuiker (15gr), zout (10 gr) en olie (15 gr) bij elkaar op de weegschaal en voeg ik dat ook toe. Daarna doe ik er 450 ml water erover heen en zet ik de broodmachine aan op gewoon brood, 750 gram en middel gekleurd. Hoop dat je hier iets aan hebt. Succes, het is zowieso een beetje uitvogelen. Je kunt ook boter ipv olie gebruiken etc.
Daan
Daan
4 januari 2011 om 13:37
Hallo, ik ben sinds kort ook voor mijn man speltbrood aan het bakken, het is natuurlijk iets steviger als gewoon brood maar zo doen ik het : Eerst doe ik 10 gram gist in de broodmachine, daarna 750 gram speltbloem/meel daarna weeg ik rietsuiker (15gr), zout (10 gr) en olie (15 gr) bij elkaar op de weegschaal en voeg ik dat ook toe. Daarna doe ik er 450 ml water erover heen en zet ik de broodmachine aan op gewoon brood, 750 gram en middel gekleurd. Hoop dat je hier iets aan hebt. Succes, het is zowieso een beetje uitvogelen. Je kunt ook boter ipv olie gebruiken etc.
lorta1989
lorta1989
4 januari 2011 om 13:33
Sorry geen iedee
missk
missk
4 januari 2011 om 10:49
lekker!
lientjek
lientjek
4 januari 2011 om 10:19
Om even terug te komen op alle vragen mbt waarom ik speltbrood eet. In april is mijn galblaas verwijderd en had ik continue last van diarree. Speltbrood gist minder in de darmen waardoor alles dus meer tot rust komt. Sinds ik tarweproducten en rood vlees uit mijn "dieet" heb gehaald gaat het allemaal weer veel beter.
mlzje
mlzje
4 januari 2011 om 09:50
Waar speltbrood goed voor is? Simpel, tegenwoordig word er veel te veel tarwe gegeten, waardoor veel mensen hier overgevoelig voor worden. Daar ook andere graansoorten te eten heb je wat meer afwisseling in de eten. Bovendien is het ook erg gezond en lekker (vooral de pasta's vind ik erg lekker!)
ericskuh
ericskuh
4 januari 2011 om 09:28
krijg je hier ook punten voor ?
Danique7802
Danique7802
4 januari 2011 om 09:20
lekker
mokie
mokie
4 januari 2011 om 05:07
www.voedingswaar.nl/spelt daar staat alles op wat je maar wilt weten ook over hoe je spelt het beste bakken kan, ingrediënten, echt alles!!!!!
princess28
princess28
4 januari 2011 om 01:34
Verkopen ze sinds kort bij de Hoogvliet !
Sita
Sita
4 januari 2011 om 00:44
heb er nog nooit van gehoord

Log je in om te reageren! Nog geen lid? Klik hier!

Lees ook!

Nomineer dit artikel voor een Kudos!

   
Log in en nomineer

Gerelateerde artikelen

 

 
 

Tips voor het bakken van speltbrood | Koken, Gemakkelijke gerechten, Recepten, Kooktechnieken, Kookboeken, Kooktechnieken | Yunomi

Artikel

Tips voor het bakken van speltbrood

Tips voor het bakken van speltbrood

Ik heb een vraag en ik hoop dat iemand me hiermee kan helpen.

Ik bak graag zelf brood (in een broodbakmachine), maar mijn speltbrood wil om de een of andere reden niet lukken. Het lijkt niet goed te rijzen, en is dus erg compact en nogal droog.

Luchtiger

Wie kan mij tips geven over hoe ik het luchtiger krijg? Heb al geprobeerd een ei en extra gist en/of water toe te voegen en dit helpt wel iets, maar niet genoeg. Of kan ik het voortaan beter in de oven bakken?

Alle tips zijn welkom. Ik mag namelijk vanuit mijn dieet enkel speltbrood eten en vind dat toch handiger voor de lunch op mijn werk dan salades ed.

79 Reacties

seolenna
seolenna
3 mei 2012 om 14:15
Bedankt voor de tips. Ik ga het proberen met een extra ei!
marlies s
marlies s
7 april 2011 om 22:53
mijn dochtertje mag geen tarwe, geen suiker, geen melk en geen gist.(neem dus wijnsteenzuurbakpoeder) Ik heb nu 2 broden gebakken waarvan de 1 te zacht/nat bleef en de 2e redelijk, maar te zout was. Ik ben veel aan het googlen, en het moet gaan lukken.het speltbrood van de bakker vind ze te zuur(smaakt zoals het harde duitse zure brood)
stekjes
stekjes
22 januari 2011 om 18:27
Ik heb nooit van speltbrood gehoord ik zal eens hier bij de molenaar er naar vragen.Hij zal het meel wel verkopen.
Oma Tiny
Oma Tiny
16 januari 2011 om 18:48
Voor mijn dieet mag ik ook geen gist voor de werking van de darmen.daarom eet ik zuurdesembrood van speltmeel. Meer gist zou ik je daarom ook niet aanraden misschien iets meer olie of water
Mariska78
Mariska78
14 januari 2011 om 23:17
Speltbrood is erg lekker zeker als je heb nog een beetje warm hebt met een beetje chocolade pasta
josed
josed
12 januari 2011 om 22:17
wat is speltbrood
ingrid7589
ingrid7589
12 januari 2011 om 16:19
je kunt eerst het water in de bakblik doen dan het meel en dan gist en olijfolie en je kunt er een klein beetje wit meel in doen dat maakt het wat luchtiger.ik doe 100 gram wit meel en dan 400 gram speltmeel.
marianna1952
marianna1952
12 januari 2011 om 15:39
speltbrood eet ik al heel lang, in Salland wordt spelt verbouwd en de plaatselijke bakker bakt hiervan brood. Erg lekker.
Ingrid1493
Ingrid1493
12 januari 2011 om 14:52
Ik heb onlangs voor het eerst bij iemand speltbrood gegeten. Vond het erg lekker en is erg gezond. Heb een broodbakmachine en ben dan ook erg blij met het recept wat iemand hieronder gaf.
Tiety2824
Tiety2824
12 januari 2011 om 14:19
Veel mensen verdragen tarwe niet zo goed. Speltmeel staat erom bekend dat het iets moeilijker rijst. Wij gebruiken gewoon wat extra gist en dan hebben we een prachtig brood. Ik gebruik nooit vit. C. in het brood, ook geen melkpoeder.
ChantalB1988
ChantalB1988
12 januari 2011 om 11:58
lekker!!
e j6324
e j6324
12 januari 2011 om 11:05
lekker en gezond
dolfijnekim
dolfijnekim
5 januari 2011 om 00:36
Ik heb geen ervaring met speltbrood maken, had er eigenlijk ook nog nooit van gehoord.
murrl
murrl
4 januari 2011 om 19:27
hmm, wat is speltbrood?
anna3544
anna3544
4 januari 2011 om 19:16
Ik vind speltbrood erg lekker je kunt het bij c looo kant en klaar kopen en is luchtig en lekker knapperig. je kunt ook een half brood kopen dan he je steeds vers..iets duurder als ander brood .
thisisasanne
thisisasanne
4 januari 2011 om 18:47
natte theedoek over het deeg leggen?
_Nienke_
_Nienke_
4 januari 2011 om 17:56
sorry, maar het lijkt mij niet zo heel erg lekker
sportfreak
sportfreak
4 januari 2011 om 15:34
ik zag in de c1000 winkel spelt knäckebrot,dat idee??maar ik zie t al staan bij iemand
Daan
Daan
4 januari 2011 om 13:37
Hallo, ik ben sinds kort ook voor mijn man speltbrood aan het bakken, het is natuurlijk iets steviger als gewoon brood maar zo doe ik het : Eerst doe ik 10 gram gist in de broodmachine, daarna 750 gram speltbloem/meel daarna weeg ik rietsuiker (15gr), zout (10 gr) en olie (15 gr) bij elkaar op de weegschaal en voeg ik dat ook toe. Daarna doe ik er 450 ml water erover heen en zet ik de broodmachine aan op gewoon brood, 750 gram en middel gekleurd. Hoop dat je hier iets aan hebt. Succes, het is zowieso een beetje uitvogelen. Je kunt ook boter ipv olie gebruiken etc.
Daan
Daan
4 januari 2011 om 13:37
Hallo, ik ben sinds kort ook voor mijn man speltbrood aan het bakken, het is natuurlijk iets steviger als gewoon brood maar zo doe ik het : Eerst doe ik 10 gram gist in de broodmachine, daarna 750 gram speltbloem/meel daarna weeg ik rietsuiker (15gr), zout (10 gr) en olie (15 gr) bij elkaar op de weegschaal en voeg ik dat ook toe. Daarna doe ik er 450 ml water erover heen en zet ik de broodmachine aan op gewoon brood, 750 gram en middel gekleurd. Hoop dat je hier iets aan hebt. Succes, het is zowieso een beetje uitvogelen. Je kunt ook boter ipv olie gebruiken etc.
Daan
Daan
4 januari 2011 om 13:37
Hallo, ik ben sinds kort ook voor mijn man speltbrood aan het bakken, het is natuurlijk iets steviger als gewoon brood maar zo doen ik het : Eerst doe ik 10 gram gist in de broodmachine, daarna 750 gram speltbloem/meel daarna weeg ik rietsuiker (15gr), zout (10 gr) en olie (15 gr) bij elkaar op de weegschaal en voeg ik dat ook toe. Daarna doe ik er 450 ml water erover heen en zet ik de broodmachine aan op gewoon brood, 750 gram en middel gekleurd. Hoop dat je hier iets aan hebt. Succes, het is zowieso een beetje uitvogelen. Je kunt ook boter ipv olie gebruiken etc.
lorta1989
lorta1989
4 januari 2011 om 13:33
Sorry geen iedee
missk
missk
4 januari 2011 om 10:49
lekker!
lientjek
lientjek
4 januari 2011 om 10:19
Om even terug te komen op alle vragen mbt waarom ik speltbrood eet. In april is mijn galblaas verwijderd en had ik continue last van diarree. Speltbrood gist minder in de darmen waardoor alles dus meer tot rust komt. Sinds ik tarweproducten en rood vlees uit mijn "dieet" heb gehaald gaat het allemaal weer veel beter.
mlzje
mlzje
4 januari 2011 om 09:50
Waar speltbrood goed voor is? Simpel, tegenwoordig word er veel te veel tarwe gegeten, waardoor veel mensen hier overgevoelig voor worden. Daar ook andere graansoorten te eten heb je wat meer afwisseling in de eten. Bovendien is het ook erg gezond en lekker (vooral de pasta's vind ik erg lekker!)
ericskuh
ericskuh
4 januari 2011 om 09:28
krijg je hier ook punten voor ?
Danique7802
Danique7802
4 januari 2011 om 09:20
lekker
mokie
mokie
4 januari 2011 om 05:07
www.voedingswaar.nl/spelt daar staat alles op wat je maar wilt weten ook over hoe je spelt het beste bakken kan, ingrediënten, echt alles!!!!!
princess28
princess28
4 januari 2011 om 01:34
Verkopen ze sinds kort bij de Hoogvliet !
Sita
Sita
4 januari 2011 om 00:44
heb er nog nooit van gehoord

Log je in om te reageren! Nog geen lid? Klik hier!

Lees ook!

Nomineer dit artikel voor een Kudos!

   
Log in en nomineer

Gerelateerde artikelen