Artikel

verse sauzen en dressings maken

verse sauzen en dressings maken

Heerlijk is het, champignonsaus, wiskeycoctailsaus, honingmosterdsaus, alles klaar in een flesje, zakje of potje. Maar niets is lekkerder dan zelfbereidde sauzen.

honing mosterdsaus

sauzen
Honing-mosterdsaus
Benodigdheden
• 1 ui
• vloeibare margarine (Blue Band)
• 3 eetlepels grove mosterd
• 2 eetlepels honing
• 0.5 l kippenbouillon
• maïzena
Bereiding
Pel en snipper de ui. Verwarm 2 kneepjes vloeibare margarine in een pan, wacht tot de grote bellen verdwenen zijn en fruit de ui met de mosterd. Blus het af met de honing en de bouillon. Laat het even doorkoken. Leng een schepje maïzena aan met wat water en bind de saus af tot de gewenste dikte.

Serveertips
Maak de saus een halve dag of een dag van te voren en verwarm hem vlak voor het serveren.

kruidensaus

Kruidensaus
Benodigdheden
• 1 bos peterselie
• 0.5 bos dille
• 2 dl yoghurt
• 2 dl mayonaise
• zout, peper
• citroensap
Bereiding
1. Hak de kruiden fijn.
2. Meng in een kom de yoghurt, mayonaise en kruiden door elkaar. Breng op smaak met zout, peper en citroensap.

ketjapsaus

Ketjapsaus
Voor ca. 3 dl.
Benodigdheden
• 1 ui
• 2 teentjes knoflook
• 1.5 el (arachide)olie
• 2 tl sambal oelek
• 8 el ketjap manis
• 1 tl citroen- of limoensap of (kruiden)azijn
• 1 el Javaanse of bruine basterdsuiker
• 2 tl maïzena
Bereiding
Snipper de ui ragfijn en pers de knoflook uit.
Verhit de olie en fruit de ui tot deze begint te kleuren. Schep de knoflook en de sambal oelek erdoor en fruit dit even mee.
Voeg 2 deciliter water, ketjap, en cotroen- en limoensap of azijn en suiker toe. Breng alles aan de kook, voeg de met water aangemengde maïzena toe en roer tot een gladde saus is verkregen. Garneer met uienringen en fijngehakte selderij.

Serveertips
De ketjapsaus kan heel goed worden geserveerd bij vis-, vlees- en gevolgelte-gerechten. Gebruik voor het bereiden van de saus bij voorkeur de olie waarin vis, vlees of gevolgelte is gebakken. De saus kan worden ingevroren met dien verstande dat ze pas na het ontdooien met maïzena wordt gebonden.

mayonaise

Mayonaise
Benodigdheden
• 1 eierdooier
• 1 theelepel Calvé Pittige Mosterd
• snufje zout
• snufje peper
• 2 eetlepels citroensap
• 2.5 deciliter Becel Dieetolie
Bereiding
Roer de eierdooier met de mosterd, het zout, peper en het citroensap of azijn tot een gladde, romige massa. Alle ingrediënten, ook de olie, moeten op kamertemperatuur zijn.
Voeg druppelsgewijs, onder voortdurend roeren, een deel van de olie toe tot een gladde saus ontstaat.
Als de saus niet wil binden of gaat schiften, neem dan opnieuw een losgeklopte eierdooier en voeg de geschifte saus druppelsgewijs toe.
Giet er nu onder voortdurend roeren in dezelfde richting met een klein straaltje de rest van de olie bij, tot de mayonaise de gewenste dikte heeft. Mocht zij te dik zijn, voeg dan enkele druppels citroensap toe.
Bewaar eigengemaakte mayonaise op een koele, maar niet op een koude plaats, bijv. onder in de koelkast.

yoghurt knoflooksaus

Yoghurt Knoflooksaus 2
Ingredienten
• 300 gr volle yoghurt
• 25 ml room
• 3 teentjes knoflook
• zout en peper
• paprikapoeder

Bereiding
Hak de knoflookteentjes zeer fijn en breng ze over in een kom. Voeg de yoghurt, room en de kruiden toe en roer alles goed om met een klopper. Zet 2 uur in de ijskast alvorens de saus te gebruiken

tartaarsaus

Tartaarsaus
Benodigdheden
• 2 Eieren
• 1 eetlepel mosterd
• 1 mespuntje zout
• 1 mespuntje zwarte/witte peper
• 2 eetlepels verse citroensap
• 200 gram zonnebloem olie
• 1.5 eetlepel fijngehakte ui
• 10 gram fijngehakte bieslook
Bereiding
Kook de eieren hard en pel ze. Haal de dooier eruit en prak deze heel fijn. Roer de dooier met de mosterd, zout, peper en citroensap helemaal glad. Voeg druppelsgewijs, al roerende, een deel van de olie toe tot een gladde gebonden saus ontstaat. Giet er vervolgens, onder voortdurend roeren, met een dun straaltje de rest van de olie bij tot de saus de gewenste dikte heeft. Meng er tenslotte de fijngehakte uit en bieslook door.

chilisaus zoet

Ingrediënten:
o 2 theelepels maisolie
o 1 gekneusd teentje knoflook
o 1/2 gesnipperde verse chilipeper
o 2 eetlepels tomatenketchup
o 2 theelepels lichte sojasaus
o 2 theelepels rode wijnazijn
o 1 theelepel suiker
Bereiding:
verhit de olie in een kleine koekenpan, voeg de knoflook en de chilipeper toe en bak ze zachtjes 1 minuut
Voeg de overige ingredi‰nten toe en roer alles goed om

Welke saus kun jij goed maken?

Ben jij ook wel in, om niet een saus kant en klaar te kopen, maar zelf te maken? Maak je warme of koude sauzen? Heb jij een recept voor een warme of koude saus, of ken jij een lekkere dressing die wij moeten weten. Vertel het ons dan hier!

10 Reacties

mariella73
mariella73
9 februari 2012 om 18:42
via google vond ik dit recept, meteen in favo's gezet (en voortaan eerst maar zoeken op yunomi dus;)) Thanks voor de tips:D
1980linda
1980linda
6 februari 2010 om 13:25
wat ook erg lekker is is honing-mosterd dressing nog erg makkelijk te maken ook. Neem een 4-tal grote eetlepels mayo, voeg hierbij een halve theelepel mosterd vervolgens 2 theelepes honing beetje aanlengen met water (niet te veel) mengen en proeven maar. Je kunt de smaak zelf aanpassen door of meer mosterd of juist meer honing toe te voegen.
amcsnijders
amcsnijders
2 augustus 2009 om 21:14
Hè, hè...eindelijkl een boeiend artikel. Bedankt! Ik zet het meteen bij mijn favorieten. Mijn knoflooksaus wordt altijd erg gewaardeerd en ik heb het recept vaak uitgewisseld. Als iemand het wil zien, kijk dan even in mijn kookboekje.
Znoozy
Znoozy
2 augustus 2009 om 21:09
een lekkere frisse cocktailsaus is makkelijk te maken door yoghurtmayonaise te mengen met ketchup of currysaus. Je kunt het wat dunner maken door er wat water door te mengen(Hierdoor heb je minder calorien, je kunt even veel gebruiken alleen doordat water geen calorien bevat is het minder calorievol)
maddy
maddy
30 juli 2009 om 00:22
Bij de chips hebben wij de simpelste dipsaus: fritessaus(is minder vet dan mayo)en kerriepoeder
A.205822XY
A.205822XY
29 juli 2009 om 23:11
Een uitje heel fijn snijden en dan wat augurkjes heel fijn snijden een beetje frietsaus en slasaus erdoor mengen eventueel het sap van zilveruitjes toevoegen om het smeuiger temaken en je hebt een heerlijke dressing.
zwartlokje
zwartlokje
29 juli 2009 om 22:14
ik ga voor het sopje(zie bovenstaande reactie) daar zitten weinig kalorie/zout in en het is echt lekker door de sla
Gliebel
Gliebel
29 juli 2009 om 21:20
ik maak vaak een heel simpel koud sausje voor bij mexicaans eten of (verdund) over salade met mais, paprika en tomaat. meng mayo, zure room met een klein beetje tomatenketchup en een klein beetje chilisaus. (het lijkt een beetje op cocktailsaus) Zure room met gembernat en koriander is ook lekker
Fantasyl
Fantasyl
29 juli 2009 om 18:54
balsamico en azijn en een beetje suiker is heeerlijk door de sla! sopje noemen wij dat thuis
Ansf
Ansf
29 juli 2009 om 18:10
ik maak vaak een simpele dressing voor komkommersalade. Gewoon wat heldere azijn en eenbeetje zoetstof. Soms met een paar kleine snippers rode peper. Komkommer in dunne plakjes schaven(wil heel goed met een kaasschaaf) en dan mengen maar. Lekker bij elke soort groente of maaltijd

Log je in om te reageren! Nog geen lid? Klik hier!

Lees ook!

Nomineer dit artikel voor een Kudos!

   
Log in en nomineer

Gerelateerde artikelen

 

 
 

verse sauzen en dressings maken | Koken, Gemakkelijke gerechten, Recepten, Kookboeken | Yunomi

Artikel

verse sauzen en dressings maken

verse sauzen en dressings maken

Heerlijk is het, champignonsaus, wiskeycoctailsaus, honingmosterdsaus, alles klaar in een flesje, zakje of potje. Maar niets is lekkerder dan zelfbereidde sauzen.

honing mosterdsaus

sauzen
Honing-mosterdsaus
Benodigdheden
• 1 ui
• vloeibare margarine (Blue Band)
• 3 eetlepels grove mosterd
• 2 eetlepels honing
• 0.5 l kippenbouillon
• maïzena
Bereiding
Pel en snipper de ui. Verwarm 2 kneepjes vloeibare margarine in een pan, wacht tot de grote bellen verdwenen zijn en fruit de ui met de mosterd. Blus het af met de honing en de bouillon. Laat het even doorkoken. Leng een schepje maïzena aan met wat water en bind de saus af tot de gewenste dikte.

Serveertips
Maak de saus een halve dag of een dag van te voren en verwarm hem vlak voor het serveren.

kruidensaus

Kruidensaus
Benodigdheden
• 1 bos peterselie
• 0.5 bos dille
• 2 dl yoghurt
• 2 dl mayonaise
• zout, peper
• citroensap
Bereiding
1. Hak de kruiden fijn.
2. Meng in een kom de yoghurt, mayonaise en kruiden door elkaar. Breng op smaak met zout, peper en citroensap.

ketjapsaus

Ketjapsaus
Voor ca. 3 dl.
Benodigdheden
• 1 ui
• 2 teentjes knoflook
• 1.5 el (arachide)olie
• 2 tl sambal oelek
• 8 el ketjap manis
• 1 tl citroen- of limoensap of (kruiden)azijn
• 1 el Javaanse of bruine basterdsuiker
• 2 tl maïzena
Bereiding
Snipper de ui ragfijn en pers de knoflook uit.
Verhit de olie en fruit de ui tot deze begint te kleuren. Schep de knoflook en de sambal oelek erdoor en fruit dit even mee.
Voeg 2 deciliter water, ketjap, en cotroen- en limoensap of azijn en suiker toe. Breng alles aan de kook, voeg de met water aangemengde maïzena toe en roer tot een gladde saus is verkregen. Garneer met uienringen en fijngehakte selderij.

Serveertips
De ketjapsaus kan heel goed worden geserveerd bij vis-, vlees- en gevolgelte-gerechten. Gebruik voor het bereiden van de saus bij voorkeur de olie waarin vis, vlees of gevolgelte is gebakken. De saus kan worden ingevroren met dien verstande dat ze pas na het ontdooien met maïzena wordt gebonden.

mayonaise

Mayonaise
Benodigdheden
• 1 eierdooier
• 1 theelepel Calvé Pittige Mosterd
• snufje zout
• snufje peper
• 2 eetlepels citroensap
• 2.5 deciliter Becel Dieetolie
Bereiding
Roer de eierdooier met de mosterd, het zout, peper en het citroensap of azijn tot een gladde, romige massa. Alle ingrediënten, ook de olie, moeten op kamertemperatuur zijn.
Voeg druppelsgewijs, onder voortdurend roeren, een deel van de olie toe tot een gladde saus ontstaat.
Als de saus niet wil binden of gaat schiften, neem dan opnieuw een losgeklopte eierdooier en voeg de geschifte saus druppelsgewijs toe.
Giet er nu onder voortdurend roeren in dezelfde richting met een klein straaltje de rest van de olie bij, tot de mayonaise de gewenste dikte heeft. Mocht zij te dik zijn, voeg dan enkele druppels citroensap toe.
Bewaar eigengemaakte mayonaise op een koele, maar niet op een koude plaats, bijv. onder in de koelkast.

yoghurt knoflooksaus

Yoghurt Knoflooksaus 2
Ingredienten
• 300 gr volle yoghurt
• 25 ml room
• 3 teentjes knoflook
• zout en peper
• paprikapoeder

Bereiding
Hak de knoflookteentjes zeer fijn en breng ze over in een kom. Voeg de yoghurt, room en de kruiden toe en roer alles goed om met een klopper. Zet 2 uur in de ijskast alvorens de saus te gebruiken

tartaarsaus

Tartaarsaus
Benodigdheden
• 2 Eieren
• 1 eetlepel mosterd
• 1 mespuntje zout
• 1 mespuntje zwarte/witte peper
• 2 eetlepels verse citroensap
• 200 gram zonnebloem olie
• 1.5 eetlepel fijngehakte ui
• 10 gram fijngehakte bieslook
Bereiding
Kook de eieren hard en pel ze. Haal de dooier eruit en prak deze heel fijn. Roer de dooier met de mosterd, zout, peper en citroensap helemaal glad. Voeg druppelsgewijs, al roerende, een deel van de olie toe tot een gladde gebonden saus ontstaat. Giet er vervolgens, onder voortdurend roeren, met een dun straaltje de rest van de olie bij tot de saus de gewenste dikte heeft. Meng er tenslotte de fijngehakte uit en bieslook door.

chilisaus zoet

Ingrediënten:
o 2 theelepels maisolie
o 1 gekneusd teentje knoflook
o 1/2 gesnipperde verse chilipeper
o 2 eetlepels tomatenketchup
o 2 theelepels lichte sojasaus
o 2 theelepels rode wijnazijn
o 1 theelepel suiker
Bereiding:
verhit de olie in een kleine koekenpan, voeg de knoflook en de chilipeper toe en bak ze zachtjes 1 minuut
Voeg de overige ingredi‰nten toe en roer alles goed om

Welke saus kun jij goed maken?

Ben jij ook wel in, om niet een saus kant en klaar te kopen, maar zelf te maken? Maak je warme of koude sauzen? Heb jij een recept voor een warme of koude saus, of ken jij een lekkere dressing die wij moeten weten. Vertel het ons dan hier!

10 Reacties

mariella73
mariella73
9 februari 2012 om 18:42
via google vond ik dit recept, meteen in favo's gezet (en voortaan eerst maar zoeken op yunomi dus;)) Thanks voor de tips:D
1980linda
1980linda
6 februari 2010 om 13:25
wat ook erg lekker is is honing-mosterd dressing nog erg makkelijk te maken ook. Neem een 4-tal grote eetlepels mayo, voeg hierbij een halve theelepel mosterd vervolgens 2 theelepes honing beetje aanlengen met water (niet te veel) mengen en proeven maar. Je kunt de smaak zelf aanpassen door of meer mosterd of juist meer honing toe te voegen.
amcsnijders
amcsnijders
2 augustus 2009 om 21:14
Hè, hè...eindelijkl een boeiend artikel. Bedankt! Ik zet het meteen bij mijn favorieten. Mijn knoflooksaus wordt altijd erg gewaardeerd en ik heb het recept vaak uitgewisseld. Als iemand het wil zien, kijk dan even in mijn kookboekje.
Znoozy
Znoozy
2 augustus 2009 om 21:09
een lekkere frisse cocktailsaus is makkelijk te maken door yoghurtmayonaise te mengen met ketchup of currysaus. Je kunt het wat dunner maken door er wat water door te mengen(Hierdoor heb je minder calorien, je kunt even veel gebruiken alleen doordat water geen calorien bevat is het minder calorievol)
maddy
maddy
30 juli 2009 om 00:22
Bij de chips hebben wij de simpelste dipsaus: fritessaus(is minder vet dan mayo)en kerriepoeder
A.205822XY
A.205822XY
29 juli 2009 om 23:11
Een uitje heel fijn snijden en dan wat augurkjes heel fijn snijden een beetje frietsaus en slasaus erdoor mengen eventueel het sap van zilveruitjes toevoegen om het smeuiger temaken en je hebt een heerlijke dressing.
zwartlokje
zwartlokje
29 juli 2009 om 22:14
ik ga voor het sopje(zie bovenstaande reactie) daar zitten weinig kalorie/zout in en het is echt lekker door de sla
Gliebel
Gliebel
29 juli 2009 om 21:20
ik maak vaak een heel simpel koud sausje voor bij mexicaans eten of (verdund) over salade met mais, paprika en tomaat. meng mayo, zure room met een klein beetje tomatenketchup en een klein beetje chilisaus. (het lijkt een beetje op cocktailsaus) Zure room met gembernat en koriander is ook lekker
Fantasyl
Fantasyl
29 juli 2009 om 18:54
balsamico en azijn en een beetje suiker is heeerlijk door de sla! sopje noemen wij dat thuis
Ansf
Ansf
29 juli 2009 om 18:10
ik maak vaak een simpele dressing voor komkommersalade. Gewoon wat heldere azijn en eenbeetje zoetstof. Soms met een paar kleine snippers rode peper. Komkommer in dunne plakjes schaven(wil heel goed met een kaasschaaf) en dan mengen maar. Lekker bij elke soort groente of maaltijd

Log je in om te reageren! Nog geen lid? Klik hier!

Lees ook!

Nomineer dit artikel voor een Kudos!

   
Log in en nomineer

Gerelateerde artikelen