Waarom 18 miljard bezuinigen?

Waarom 18 miljard bezuinigen als er 109 miljard uitstaat aan schuldenlanden? Bron de Telegraaf

109 miljard euro

wo 22 jun 2011, 19:20 Banken hebben 109 miljard in schuldenlanden DEN HAAG (AFN) - Nederlandse banken hebben voor 109 miljard euro aan leningen openstaan in Ierland, Portugal, Spanje en Italië, en de Nederlandse verzekeraars en pensioenfondsen voor ,,enkele tientallen miljarden'' euro's. Dat schrijft minister Jan Kees de Jager (Financiën) aan de Tweede Kamer.

ANP In Ierland hebben de banken bijna 13 miljard euro openstaan, in Portugal 5 miljard, in Spanje bijna 58 en in Italië 34 miljard.

De Jager waarschuwt steeds dat als Griekenland failliet zou gaan het gevaar van 'besmetting' aanwezig is en de crisis overslaat op andere EU-landen als Ierland, Portugal en Spanje. De schade voor Nederlandse banken is dan veel groter.

In Griekenland hadden de Nederlandse banken eind vorig jaar voor 3,7 miljard aan leningen uitstaan en de verzekeraars en pensioenfondsen samen voor 3 miljard. Die bedragen zijn inmiddels flink afgebouwd.

22 Reacties

Ton
Ton
15 augustus 2011 om 11:08
Ja Economie is niet altijd te begrijpen. Maar er kan op heel veel dingen bezuinigd worden. Als zelfs ik dat al in zie waarom dan van hoger hand niet. Ja vind het niet leuk dat vaak de mensen met een uitkering gepakt worden. Maar vind ook niet leuk dat ze zeggen haal het bij de rijke vandaan. Wie weet hoe hard die er voor werken en wie weet hoeveel belasting die al betalen. Het is en blijft een moeilijke zaak van waar halen we het weg.
suske5
suske5
9 augustus 2011 om 13:47
't is weer de kleine man(vrouw) die er kan voor opdraaien
Bikester
Bikester
8 augustus 2011 om 14:43
wat mij vooral stoort , er wordt bezuinigd op dingen of groepen mensen die het al moeilijk hebben ( mensen met PGB, gehandicapten, alleenstaanden, ouderen)...We ( NLSE regering) geeft geld aan Griekenland,nu Spanje ...??,en kijk toch eens eerst naar je eigen volk!! Dingen waar wel op bezuinigd kan worden, PRIVECHAUFFEURS voor de minister, VLIEGTUIG van de koningin, het hele koningshuis....Of ouderen die binnenkort met pensioen gaan en nog elk dubbeltje om moeten draaien omdat het zo slecht gaat met de pensioenfondsen... ( nu staat NL ook garant voor 3 miljard aan de hoorn van Afrika,echt vreselijk hoor, maar kijk eens hoeveel mensen in NL onder de armoedgrens leven, die krijgen niets...)
Karina44
Karina44
24 juni 2011 om 08:51
Ja, laten ze maar bezuinigen op de kinderbijslag. Dat vind ik toch zo'n belachelijk iets hoewel ik het wel leuk vond wanneer het bijgeschreven werd maar ik vond het altijd onnodig.
grietje.w
grietje.w
23 juni 2011 om 21:36
Ja en wij moeten maar bezuinigen.Het geld van griekenland,ijsland enzo...DAT ZIEN WE NOOIT MEER TERUG...
ikbenik
ikbenik
23 juni 2011 om 18:54
En dan even dit reken sommetje. Mijn broer en schoonzu hebben twee kinderen twee dagen in de week op de BSO en een dag een vaste oppas. Kosten elke maand 600 euro. En dan betaald de belasting natuurlijk ook nog een bedrag hierbovenop. Als een van de twee deze dagen om 3 uur stopt en zelf oppast kost het aan salaris ook zoveel. Dus van mij mag de toelage op de kinderopvang helemaal vervallen.
mirjam tatar
mirjam tatar
23 juni 2011 om 18:50
zou er naar ons geluisterd worden, denk je???
ikbenik
ikbenik
23 juni 2011 om 18:48
Bezuinigingen ka, er wordt hier en daar flink met geld gesmeten. Maar dan wel op de goede plekken. Onderstaande reakties laten al goede bezuinigingen zien. Ik wil daar nog een bezuiniging op de kinderbijslag, dat kan eraf voor mensen zoals Wouter Bos. WAO is een sociale voorziening en mag er ook af voor dit soort mensen. Die hebben deze fooien helemaal niet nodig.
ikbenik
ikbenik
23 juni 2011 om 18:42
Wim, ik heb het artikel uit de telegraaf. Persoonlijk zal jij vanuit Algarve wel geen last hebben van bezuinigingen. Dit treft altijd de kleine man. Laat deze landen nu eens fors gaan bezuinigen zodat er een keer een dubbeltje terug komt. Geld lenen aan onstabiele landen dan weet je dat er niks terug wordt betaald. We worden gewoon wijsgemaakt dat het goed is!
kachel78
kachel78
23 juni 2011 om 11:26
Hoi Wim Er Ik ben het met je eens dat we moeten bezuiningen, maar waarom nu juist op de mensen die door hun handicap al niet zelf kunnen werken??? Of speciaal werk doen????? Deze mensen zijn ook erg belangrijk voor onze maatschappij. Waarom niet bezuinigen op de criminele illegalen??? Daar hoor je niemand over, waarom niet bezuinigen op de mensen die het wel kunnen missen??? Er zijn genoeg rijke mensen in ons land die zonder alle bonussen en extra's nog steeds ver boven het modaal leven!! Ik baal dat ik niet mee kan demonstreren vandaag op het plein in Den Haag voor het behoud van de PGB. het is van 13.00u tot en met 15.00u dus wie dit leest en nog kan en wil!!!!
suzy7217
suzy7217
23 juni 2011 om 10:36
Als de grieken het geld dat ze eerst geleend hadden al niet kunnen terugbetalen ,hoe verwacht de Jager dat ze het geld dat er nu bij komt zullen ophoesten.Deze minister is net zoals alle andere mensen die eenmaal op een post waar ze hun stempel,goed of kwaad op een heel volk kunnen drukken ze daar gebruik van maken.Hij wil gewoon de geschiedenis boeken in als de man die griekenland van de ondergang heeft gered.Dat de nederlandse bevolking daar onder moet lijden maakt niet uit want al sinds eeuwen krabbelen we er weer bovenop dus hij gaat ervanuit dat het nu ook weer gaat gebeuren.de arrogantie.
wimvanbroekhove...
wimvanbroekhove...
23 juni 2011 om 10:29
De schrijver(ster) en de reacties op het artikel laat blijken dat er nauwelijks een helder zicht is op deze problematiek. Maar je moet het maar bekijken met: Waarom vandaag eten wanneer je morgen opnieuw honger hebt. Overigens we MOETEN bezuinigen omdat er door de OVERHEID meer geld werd/wordt uitgegeven dan dat er binnenkomt. Deze problematiek is van alle jaren, vandaar dat dit eufamistis de NATIONALE schuld wordt genoemd. Natuurlijk hebben veel Grieken boter op hun hoofd, maar het zijn de politici die daar VEEL aan hebben bijgedragen. Laat dus de EURO niet vallen, en ondersteun (niet van harte maar uit noodzaak) NU de zwakkere landen want anders kost het ons heel veel meer.
nyed
nyed
23 juni 2011 om 10:05
Erg hoor dat je geld gaat uitlenen aan andere landen en uiteindelijk zelf de kruimels moet rapen. Hoe kan het zijn dat je als rijk land zoveel uit gaat lenen dat je eigen land in de verdrukking komt met alle bezuinigingen die het volk wordt opgelegd, hoe achterlijk ben je dan?/??? De politiek en een ieder die in die cirkel zit moet zich diep schamen.
Ria vd Meer
Ria vd Meer
23 juni 2011 om 10:00
waarom niet eerder terug eisen ook belasting schulden, en niet laten op lopen dat ze niet meer kunnen betalen.
wild flower
wild flower
23 juni 2011 om 09:50
Eens met Ingrid ✿
Cammy63
Cammy63
23 juni 2011 om 09:41
En dan heb ik ook begrepen dat Grieken met hun 45e met pensioen mogen. Dus moeten wij wat langer doorwerken om dat te betalen? Ik heb altijd gezegd dat een Europese Unie niet goed is voor Nederland, Duitsland en Scandinavie. Wij mogen nu voor alle 'achterstandslandjes' betalen. Die worden er wel beter van, wij alleen maar slechter. Lang leve verenigd Europa!
kachel78
kachel78
23 juni 2011 om 09:30
Nederland moet zich eerst bekommeren om zijn eigen mensen voordat we kunnen gaan geven aan andere landen. Als de eu al die landen niet eruit gooit waarom stappen wij dan niet uit de eu. Waarom bezuinigen we niet op al die criminele illegalen die bij ons in de gevangenis zitten en die hun eigen land niet worden toegelaten??? ze kosten ons 300e per dag per illegaal!!!!!!!! Waarom bezuinigen we niet op al die bonussen??? Waarom zijn al die directeuren belangrijker dan alle mensen die in de zorg, als receptionisten etc werken!!!! En idd wel op de zorg en op de PGB bezuinigen, alsof mensen met een handicap niet belangrijk zijn!!! En dan al die verzorginstehuizen, wacht maar als al die mensen van het kabinet er komen te wonen!!! Tuurlijk moet er bezuinigd worden, maar dan niet over de rug van mensen die het al niet zo breed hebben. En idd laat de mensen in Griekenland en de andere landen eerst werken tot hun 67 net als wij!!!!!!!! Als ze al werken!!!!!!
Aggi
Aggi
23 juni 2011 om 09:00
Ik vraag me af waar het naar toe ik moet ik snap nog steeds niet hoe ze griekenland toen binnen hebben gelaten in eurolanden het kan toen toch ook niet veel beter geweest zijn ik hoop wel dat wij een beetje leuke oude dag zullen hebben maar na de euro hebben wij dit al aardig in onze knip gevoeld en het gaat maar door wat is de toekomst voor onze kinderen .?
dejolanda
dejolanda
23 juni 2011 om 08:49
Het is wel heel erg vreemd dat Nederland moet bezuinigen op de zorg en het leger en dat de regering vervolgens leningen geven aan landen.Als een denkend persoon klopt er iets niet.Je leent en vervolgens ga jezelf dan flink bezuinigen.Waarom niet anders?
ingrid5454
ingrid5454
23 juni 2011 om 08:05
Laat de grieken maar lekker GAAN WERKEN. Doen ze ook wat nuttigs. En al die bezuinigingen hier: wel alles naar het buitenland maar zorg voor eigen mensen ho maar. Ik ben vooral heel erg boos op de bezuinigingen van het PGB. Moet er controle op komen? Natuurlijk! Maar ontneem het die mensen niet die het daadwerkelijk nodig hebben. De grieken hebben genoeg gehad!
Dragon128
Dragon128
23 juni 2011 om 07:32
Het is gewoon weer roven van de mensen. Dat was ook toen de euro kwam en het zgn failliet gaan van de bank in Ijsland. Hoe meer de mensen geven aan goede doelen hoe harder er bezuinigd gaat worden . Speculeren met het geld van de werkmens en pensioen bestaat over 20 jaar niet meer , let maar `s op.
Tonia1957
Tonia1957
23 juni 2011 om 00:27
Volgens de regering moeten wij bezuinigen omdat we tekort komen.nou,ik heb daar ook zo mijn gedachten over:zolang wij geld gooien in bodemloze putten hebben we geld genoeg en dan heb ik het niet alleen over Griekenland. Bovendien krijgen ze toch ook rente neem ik aan,tenminste,dat gebeurt er als ik een lening neem.waar laten ze dat dan?En die pensioenfondsen schijnen dan ook niet zoveel te kort te komen als zij beweren.uiteindelijk kunnen ze wel geld uitlenen.dat doen ze ook niet als ze er niet op verdienen.Volgens mij worden we in de maling genomen waar we bij staan... Of ik kan niet rekenen natuurlijk

Log je in om te reageren! Nog geen lid? Klik hier!

Lees ook!

Nomineer dit artikel voor een Kudos!

   
Log in en nomineer

Gerelateerde artikelen