Artikel

Zelf sambal maken!

Zelf sambal maken!

Er bestaan verschillende soorten sambal die in verschillende landen anders genoemd worden. De lekkerste sambal is de sambal die je zelf maakt!

Verschillende soorten sambal

Er zijn verschillende soorten sambal. En zoveel families als er zijn, zoveel verschillende recepten zijn er. De meest bekende sambals in Nederland zijn:

Sambal Badjak: Is een sambal waar o.a. gebakken uitjes en goela djawa aan toegevoegd worden. Sambal Badjak is vrij mild van smaak.

Sambal Brandal: Is één van de hetere soorten door de combinatie van verschillende soorten pepers. Sambal Brandal is zeer pittig.

Sambal Oelek: Is een wat zoutere sambal van rode pepers. Sambal Oelek is zeer pittig. Deze sambal wordt niet gebakken.

Sambal Manis: Is een vrij zoete sambal door de toevoeging van Javaanse suiker.

Sambal Trassi: Is een pittige sambal met de smaak van trassi (gefermenteerde garnalen). Sambal Trassi is behoorlijk pittig.

Wil je hete sambal dan laat je de zaadjes en zaadlijsten zitten. Wil je wat mildere sambal dan verwijder je (deels) de zaadjes en zaadlijsten.

Verder kun je zelf variëren met de hoeveelheden zout, suiker, trassi en dergelijke.

Hieronder een aantal recepten waarmee je zelf sambal kunt maken.

Sambal Badjak - een recept

Ingrediënten
8 flinke sjalotten
3 eetlepels olie
250 gram rijpe pepers
8 tenen knoflook
Een stukje trassi van 1,5 x 1,5 centimeter
1 schijf goela djawa
Sap van een citroen
4 eetlepels ketjap manis

Bereiding
Maak de sjalotten schoon en maak ze fijn in de vijzel of keukenmachine.
Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de sjalotjes op laag vuur maar laat ze niet bruin worden.
Snijd de stengelaanzet van de pepers, maak ze fijn in de vijzel of keukenmachine en doe ze bij de sjalotjes in de pan.
Maak de knoflook, pers ze uit en doe in de pan.
Hak de trassi en goela djawa fijn en doe in de pan.
Knijp het sap uit de citroen boven de pan en voeg de ketjap manis toe.
Laat de sambal pruttelen tot ze droog is en doe over in uitgekookte glazen potjes. Let op, deksels ook uitkoken.

Sambal Brandal - een recept

Ingrediënten
6 flinke sjalotten
3 eetlepels olie
15 rode rawits
15 groene rawits
5 rode pepers
4 tenen knoflook
Een stukje trassi van 1,5 x 1, centimeter
5 kemirinoten
2 theelepels tamarinde

Bereiding
Maak de sjalotten schoon en maak ze fijn in de vijzel of keukenmachine.
Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de sjalotjes op laag vuur maar laat ze niet bruin worden.
Snijd de stengelaanzet van de rawits en rode pepers, maak ze fijn in de vijzel of keukenmachine en doe ze bij de sjalotjes in de pan.
Maak de knoflook, pers ze uit en doe in de pan.
Maak de trassi en kemirinoten heel fijn in de vijzel en doe in de pan.
Voeg de tamarinde toe.
Laat de sambal pruttelen tot ze droog is en doe over in uitgekookte glazen potjes. Let op, deksels ook uitkoken.

Sambal Oelek - een recept

Ingrediënten
30 rode pepers (lombok)
3 theelepels zout

Bereiding
Snijd de stengelaanzet van de pepers en maak ze met het zout fijn in de vijzel of keukenmachine.

Deze sambal wordt niet gebakken.

Sambal Manis - een recept

Ingrediënten
1 ui
3 eetlepels olie
250 gram rode pepers
3 tenen knoflook
2 schijven gula djawa
10 eetlepels ketjap manis

Bereiding
Maak de ui schoon, snipper ze fijn en maak ze fijn in de vijzel of keukenmachine.
Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de ui op laag vuur maar laat ze niet bruin worden.
Snijd de stengelaanzet van derode pepers, maak ze fijn in de vijzel of keukenmachine en doe ze bij de ui in de pan.
Maak de knoflook, pers ze uit en doe in de pan.
Hak de gula djawa heel fijn en doe in de pan met de ketjap manis, roer even door.
Laat de sambal pruttelen tot ze droog is en doe over in uitgekookte glazen potjes. Let op, deksels ook uitkoken.

Sambal Trassi - een recept

Ingrediënten
3 uien
3 eetlepels olie
12 rode pepers
9 tenen knoflook
3 theelepels suiker
1 theelepel zout
Stukje trassi van 3 bij 3 centimeter
4 eetlepels assemwater

Bereiding
Maak de uien schoon, snipper ze fijn en maak ze fijn in de vijzel of keukenmachine.
Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de ui op laag vuur maar laat ze niet bruin worden.
Snijd de stengelaanzet van de rode pepers, maak ze fijn in de vijzel of keukenmachine en doe ze bij de ui in de pan.
Maak de knoflook, pers ze uit en doe in de pan.
Hak de trassi fijn en doe in de pan met suiker, zout en asemwater.
Laat de sambal pruttelen tot ze droog is en doe over in uitgekookte glazen potjes. Let op, deksels ook uitkoken.

38 Reacties

Priscilla7351
Priscilla7351
3 april 2013 om 17:25
Sambal is ook een hoofdgerecht,het komt niet uit Nederland maar uit Curacau.Is ook mijn lievelings eten,en vooral kinderen zijn er dol op!
maria71
maria71
1 maart 2013 om 13:15
fijn sambal trassi kon het nergens in de winkel vinden ga het nu zelf maken
marja k
marja k
15 februari 2013 om 18:50
omdat ik het vervelend vind om rode pepers te snijden,heb ik een tip. bij o,a plusmarkt verkopen ze rode pepers in een tube.kun je makkelijk doseren,langer bewaren in koelkast en kost maar 1.99 ook gemakkelijk te gebruiken in sambal
wimvanbroekhove...
wimvanbroekhove...
7 februari 2013 om 16:27
Geweldig, deze sambal recepten. Pepers en pepertjes zijn hier in Portugal wel volop te koop maar sambal zie je maar heel zelden. Nu kan ik dat net als met de Pindakaas zelf maken wanneer ik het nodig heb. Hartelijk dank.
omakoens
omakoens
4 februari 2013 om 14:10
voor dat beetje sambal wat wij gebruiken kan ik beter een klein potje in de winkel kopen. maar het is toch leuk om te lezen wat er allemaal inzit. bedankt
HK8822
HK8822
3 februari 2013 om 22:52
Ik gebruik al jaren de sambal die ik uit Suriname laat komen. De javaanse vrouwen kunnen het beter. Tegenwoordig gebruik ik die van SuCuisine. Die komen ook uit Suriname. Niet te evenaren
lotta
lotta
29 januari 2013 om 09:40
ik ga het proberen
Annet58
Annet58
13 December 2012 om 09:46
Ik maak al jaren zelf sambal, heerlijk. Ze willen hier niets anders meer. Ik maak altijd een ruime hoeveelheid, doe ze in kleine potjes en hup de vriezer in. Zo hebben we altijd verse sambal.
marja k
marja k
15 februari 2013 om 18:47

ik wist niet dat je sambal in kunt vriezen.weer wat geleerd!

A5535
A5535
19 november 2012 om 11:08
Wat goed, die recepten. Zelf sambal maken, dat had ik nooit bedacht...
aqua
aqua
18 november 2012 om 14:56
Omdat ik vegetariër ben en in veel winkelsambal trassi verwerkt wordt maak ik het vaak zelf. Voor de snelheid gebruik ik wel vaak een gekochte sambal oelek als basis, hoef ik zelf de pepers niet te stampen. Heb gewoon een hele grote pot oelek staan en daarnaast meestal nog zo'n twee potjes eigen smaak. Ik ben vooral gek op sambal peteh, pittig zoete sambal met licht bittere petehboontjes erdoor. We zijn hier in huis wel heel gek op pittig hoor, heb ook nog surinaamse tjatnie, turkse harissa, tabasco en chilivlokken staan. De wasabi is net op ;)
baly
baly
15 november 2012 om 05:36
heerlijk ik gebruik veel sambal dus is dit super voor mij bedankt
Thea11211016
Thea11211016
14 november 2012 om 22:51
Fijn dat we nu meerdere sambal recepten hebben. Ga er zeker een paar maken. Bedankt
hahahahanneke
hahahahanneke
14 november 2012 om 14:42
Ik ben al een tijd op zoek naar verschillende sambalrecepten, dit is handig, al die varianten bij elkaar. Ik ga ze allemaal uitproberen. Leuk!
greenstars
greenstars
9 november 2012 om 08:37
bedankt
roossnijders
roossnijders
9 november 2012 om 08:35
Ga deze recepten zeker gebruiken
jeannette64
jeannette64
7 november 2012 om 18:33
zelf kan ik er niet tegen maar mijn vriend vind mijn sambal telkens weer heerlijk
Diesel
Diesel
6 november 2012 om 18:36
Dankje voor jouw leuke recepten! Ik ga in ieder gevalsambal badjak maken!
Leo9447
Leo9447
4 november 2012 om 15:23
Geweldig deze recepten, ga ik zeker mee aan de slag! Bedankt.
Anita074
Anita074
31 oktober 2012 om 12:53
Ik ga het zeker proberen. Helaas lees ik nergens hoelang je zo'n potje kan bewaren.Is er iemand die mij dat kan zeggen?
Annet58
Annet58
13 December 2012 om 09:50

Zorg voor een laagje olie op de sambal, zo bederft het minder snel. Ik verpak het altijd in van die mini tupperware potjes en stop ze in de vriezer. Altijd verse sambal.

Robbin1957
Robbin1957
11 september 2012 om 10:51
Hoelang is de sambal houdbaar als je deze aan het gebruiken bent?
Robbin1957
Robbin1957
11 september 2012 om 10:49
Dank je dit ga ik zeker proberen.
Carla8998
Carla8998
16 augustus 2012 om 23:10
Ik ben dol op vooral surinaamse sambal maak zelf dan ook sambal van madame jeanets deze staan bij mijn recepten.Lekker als je zelf roti maakt of bij de bara's
RiaItalia
RiaItalia
16 juli 2012 om 18:59
Wij zijn gek op sambal Ga ze zeker maken Dank je wel
diana9101
diana9101
17 mei 2012 om 13:05
doe zelf altijd sambal maken maar ik ga deze ook eens even proberen
cathy48
cathy48
20 april 2012 om 17:14
weet iemand een recept voor sambal nasi goreng dat zou ik graag eens zelf willen maken groetjes Cathy
Lindsey6757
Lindsey6757
13 maart 2012 om 11:52
Kan niet wachten tot ik dit jaar weer pepers kan oogsten. Dan kan ik ook weer een voorraad sambal maken!
jolanda1031047
jolanda1031047
17 juli 2011 om 18:23
ik ga het ook maar eens proberen om het te maken lijt me heel erg lekker om het te maken
ponnypoes
ponnypoes
1 juli 2011 om 23:59
ik maak al jaren mijn eigen sambal lekker heet zonder sambal vind ik mijn eten niet compleet. Maar ik gebruik daarvoor: madam Jeanet pepers een stuk of 10 8 sjalot uien 2 hele bollen knoflook theelepel suiker eventueel zout maar zelf doe ik dat niet! en soms tomaten erdoor of gedroogde tomaat de madam Jeanet pepers spoel ik af en knip die doormidden(wel een plastic zakje om je handen voor bescherming) uit laten lekken. dan de uien fijn snijden met knoflook een flinke scheut olijfolie in de pan en alles er in doen zodat alles net onder staat dan 1uur laten sudderen op een lage stand, wel raam of ventilatie aan ivm scherpe damp. Na dat uur doe ik de staafmixer erdoor tot alles fijn is, laten afkoelen en in een schone pot met deksel. Je kan ook een klein beetje sambal mengen door wat piccalilly heerlijk! Zelf gebruik ik geen zout of trassie omdat er nl kennisen zijn die geen garnalen lusten. Ik hoorde dat er veel vitaminen in sambal zit. eet smakelijk!

Log je in om te reageren! Nog geen lid? Klik hier!

Lees ook!

Nomineer dit artikel voor een Kudos!

   
Log in en nomineer

Gerelateerde artikelen